Történelem és Gazdaság
Földrajzi elhelyezkedés
Természeti adottságok
Andrássy család
Sajtókivágások
Hírek
Lazítás
Önkormányzat
Fotóalbum
Virtuális túra - SIPI panzió
Virtuális túra - Vera panzió
Galéria
Fórum  Új
Vendégkönyv
Képeslapküldés
Impresszum
Egyház
Turizmus
Oktatás
Kultúra
Új hozzászólás
Fórum Székelyföld, a szívem csücske
Téma Pletykapad
Felhasználónév: 
Jelszó: 
Hozzászólás: 

Figyelem, a Fórumba csak regisztrált felhasználók írhatnak. Itt regisztrálhatja magát.


Fórum  /  Székelyföld, a szívem csücske  /  Pletykapad


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-08-02 03:40:09
Azzal nem sok. :) Idén nem kell csépléslevest főzni a kalákázóknak. Nagyon hamar beérett a gabona, így teljében az aratás. Augusztus közepire má el es lesz felejtve. E hétvégén városnapok lesznek Szeredában, gazdag programmal. Lehet jőni a szombati pityókafesztiválra, nagyon hangulatos rendezvény. :P


 Hegza
válasz - adatok - e-mail - 2012-08-01 11:54:26
Az arató kalákával mi a helyzet? :D
Már hamar le van aratva a búza ejsze.


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-07-31 12:19:50
Köszönjük a bodzát, komámasszony. Igy van, ne mind demonstráljunk, bízzuk a Mindenhatóra, ő jobban igazgassa a dolgokat, mint mi. Tudja mit miért ad. Tegnap itt is véget ért a meleg, de eső se volt sok, csupán egy gyenge permeteg. A bodza mellé hagyok friss kávét, hideg házitejvel. Pusssz Mindenkinek!


 matkó
válasz - adatok - e-mail - 2012-07-31 11:58:05
Gondolám leülök kicsit ide a vackorfa árnyékába s próbálok kiegyezni a Teremtövel: valahogy úgy kéne csináljuk, hogy vagy az otthoni melegböl juttasson nekünkes, vagy a tengert kicsit szerelje arább, mert így úgyes semmi hasznunk belöle. Ez minden csak nem nyár, ami itt van :(
Szóval ezt írásba itt hagyom s ha erre jártok inkább tükes írjátok alaja a neveteket, hátha jobban meghallgassa ;) Nálunk azé nincs rend, mert nem lehet takarni, nálatok azé, mert mán mind feltakartátok :)
Azt se tudom mit tegyek a padra itt ehejt - ejsze kicsi bodzavirágszörp megfelel, illogassátok, míg én itt a melegteát szürcsölgetem. A többit bízzuk a Mindenhatóra.


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-07-31 03:17:28
Adjon a Fennvaló! Jöhet a következő, nemde ?? :D


 Hegza
válasz - adatok - e-mail - 2012-07-31 02:18:53
Jó napot adjon Isten!
Hazaértek a távoli "kalákázók es" :)
Egy egy kicsi hangulat: matkó
válasz - adatok - e-mail - 2012-07-23 12:04:15
Látom nem heába mentél kománé :) Az album képeiböl itélve fergeteges kaláka lehetett. Most az egyszer azt sem bánta volna senki ha megázott volna a rend ejsze, de nem jött essze egy csepp sem. Csuda, hogy került valami a kaszának. Adjon Isten továbbra is jó kedvet nektek, hogy ki ne maradjon ez a kalákázás, ha mán hagyomány lett belöle :)


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-07-23 06:31:24
Dehogy mentem heába, esszejött jól minden. :D Nagyon szép volt a tegnapesti gálaműsor is. A fiatalok szerintem minden hónapba mennének egy-egy hétre, s persze mü es egy-egy hosszú éccakára. :D


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-07-20 07:16:37
Isten veled padkörnyéke, met én elmentem Bakalá. :D


 matkó
válasz - adatok - e-mail - 2012-07-20 02:41:09
Isten álgyon pad- s környéke :) Apró jelentéssel lépek bé, hogy megvígasztaljam a hü baráti társaságot: megvagyok, nem vesztem el csak kicsit elbódorogtam vala. Ma esment kicsit megszökök innét, na de nem végleg jövök mihejt lehet s lefülelem a kalákátokat. Hegza te vagy mozsikály vagy kaszály ha odaérsz, mert hanem úgy jársz mint Málnási :D :D
Itt az idöjárás csak olyan gyengébb, langyos, hogy még csengettyüt sem lehetne vele hangra bírni, nemhogy harangot önteni. Otthon ha még Illés sem hoz esöt, akkor tényleg reménytelen a helyzet.Ilyenkor feszt eröst zuhék voltak otthon.
Minden jót nektek :)


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-07-19 12:09:20
Kicsi kedvcsináló a tavalyi remekül sikerült kalákáról: http://www.csikszentkiraly.ro/fotoalbum.php?&perpage=10&h=350


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-07-19 11:51:35
Nem Dajka Misi bácsi lesz, aszem egy felcsíki banda, de szerintem lesz alkalom a zenélésre. A tavaly is úgy vót, szombat kora reggel az ébresztőt a polgármester adta a fúvószenekarral, aztán miután felébredt a társaság s a csűrből elészálligóztak, még a nap fel se vót kelve rendesen, mindenki húzta, s ki hol érte, járta. Erősen jó buli vót. :D


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-07-18 09:46:00
Hegza, itt kávét ne keress, met se hobbal nincs, se hob nékül, még az ibrik es kiszáradt, de, ha jössz Szentkirályra, szívesen látlak egy.
Matkóról nem tudok semmit, múltkorjában valami tutajt emlegetett,:D s hogy annyit esett náluk, viszi el a víz. Azóta se képe, se hang.
Holnap startol nálunk a bakalji kaszálókaláka, ha az idő engedi, ismét kinn aluszunk a csillagos ég alatt, a szénabuglya tövibe. Erősen jó vót a tavaly. rirka élmény a közös hálás. :D
A kánikula úgy láccik elmúlt, olyan setét fellegek vannak felettünk, mintha leakarna szakadni az ég. A padot egyelőre még hagyom, hátha megússzuk vihar nékül, de az es lehet olyan idő kerekedik elé, egész Halmstadig repíti. De akkor szerelődök fel reja, s irány komámasszonyék felé.
Hegza, mikor indulsz felénk


 Hegza
válasz - adatok - e-mail - 2012-07-18 06:23:56
Muzsikus, az nem számít, hogy magyarok nincsenek rajta, ezekbe a bandákba többnyire cigányok s zsidók voltak a színmagyar falvakba es. De ahogy te is mondod, a gardony az érdekes, ezért is tettem a képet, nem a magyarokért. :)
Ha a Fennvaló megsegít péntek reggel indulunk kocsival, s tán estére ott vagyunk, bár lehet inkább ágyba alszom a hosszú út után. ::) A kalákát azt biztosson megnézem azért ha esik ha fú, s háha még muzsikálni is lehet... ;) Hallod-e, Dajka Misi bácsi lesz megfogadva, s a szentkirályi banda?


 Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-07-18 02:23:33
Igaz , nemrég értem haza , de erre a kaszálókalákáéra igazán szívesen mennék, meg egyáltalán arra felétek és Gyimesbe is a kedvenc helyemre Deáky Andráshoz.

Mgal nem tom miféle zenészeket látsz a képen/facebook/ , Szalonna /Pál István/és testvére Eszter vannak elől.Ők odavalósiak onnan származnak, de itt élnek Magyarországon.
Ez is egy népzenei néptáncos , kézműves tábor , immár 17 éve működik. Szalonna szülei odavaló zenetanárok kezdték.Ismerem őket személyesen is , most itt élnek Magyarországon. Nagyon színvonalas , a Magyar Állami népi együttes szólistái tanítják a nebulókat, Szalonnával az élen.
Ez a hegedüs srác olyan mint az ördög maga. Fantasztikusan hujza, az arcán valóságos extázis láccik.
Egyébként nyugodtan nevezhetjük világhírűnek. Amikor Amerikában turnéztak, épp Károly herceg születésnapja volt és a felesége /asszem Kamilla/ , repülővel áthozatta őket Angliába, hogy a hercegnek muzsikáljanak egyet s vissza is vitette őket.
Az ukrán határon még mindig cirkuszolnak, fizetjük a baksist , hogy átmehessünk.
Egyszer Szalonnáékat is úgy engedték át, hogy a banda nekiállt muzsikálni a határőröknek.
Jó kalálázást és hozzávaló időt.

Ha meg tudnád mondani Mgal a Péterfalvi ismerősök nevét akkor az ottani kolléganővel semmi perc alatt ki lehetne deríteni kik ők. Így nehéz.
Én próbálkoztam néhány helyen átadni az üdvözletet....

Hegza a fotó szuper csak magyarok nincsenek rajta , Ruszinok és zsidók, de a gardony akkor is érdekesség.
Verecke környékét ruszinok lakják akiket még jobban megpróbál az ukrán hatalom elnyomni mint minket.
Még mindig csak az élmények törnek rám.
Matkót szeretném legalább virtuálisan látni.
A lámpi se ég :(


 Hegza
válasz - adatok - e-mail - 2012-07-17 11:10:16
Muzsikust üdvözöljük esment honn, s immá hamar én kelek útra Csík s Gyimes felé. Ejsze megnézem a kávé hobval van-e vagy anékül a pletykapadnitt? :D:D:D
Viszont Matkó hol lehet? Nemkapom suhutt.


 Hegza
válasz - adatok - e-mail - 2012-07-17 11:04:49


Jankó János, 1895 Verecke. Néprajzi Muzeum, Budapest

Szóval Vereckén fotózott ütőgardonyos bandát. :)
Gondoltam ha mán székelyek s kárpátaljiak hasonlítgatása mejen itt, éppe ide talál ez es. Pont ma tette valaki a féccbukkra. :D

(remélem sikerül a kép beillesztés...)


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-07-17 07:30:28
Muzsikus, áruld-sza el hol roptátok a táncot, met ismerős arcokot látok. :D


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-07-17 03:47:28
Úgy láccik Muzsikus mü téged hazavártunk, meg se mukkantunk. :D
Nagyon szépen köszönjük a lelkes beszámolót, örülök, hogy ilyen csodálatos élményekben volt részed. Remélem eccer nekem is eljutnom Kárpátaljára. Tiszapéterfalváról semmi hír??? Pedig én úgy vártam, háha vajegy üsmerőssel esszefuttál, s szóba került Szentkirály is?? Egyelőre elköszönök, de hamarosan jelentkezem, addig is legyetek jók, met rossz elég van. :) Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-07-17 01:23:15
Jó napot Pad!
Kellemes hűvösre érkeztünk haza. Ott is velünk volt a Jóisten. Végig szép idő volt.

Üdvözletet hoztam Kárpátaljáról.
Az ottani magyarok ugyanolyan sokoldalúak és mindenhez értenek, mint ti székelyek.
Vendégszeretetük is határtalan. Nem véletlen, hisz mégiscsak egy kotlósaljából származunk. Munkács Ungvár,és egész Kárpátalja telis tele van magyar történelmi emlékekkel./Rákóczi szabadságharc. stb/
A Vereckei Hágó meg olyan csodálatos élmény amit se lefotózni se lefilmezni , főként elmesélni nem lehet. Amikor megpillantja az ember az elé táruló panorámát cseppet sem csodálkozik, hogy Árpád apánk ezt választotta számunkra.Nagyon nehezen váltam meg a gyönyörű vidéktől. Fotó van több száz, csak idő kell míg rendezem.
Esze Tamás például talpasival itt várta hogy a nagyságos fejedelem megérkezzen Lengyelországból. Gyalog jöttek Beregszászról.
Aki még nem volt MENJEN, MENJEN,MENJEN.
Aztán voltunk a Szolyvai szomorú emlékparkban is, ahol sok jó magyar embert kínoztak halálra. Az emléktáblákon megemlékeznek az egész Kárpát-Medence magyar áldozatairól. 600-700ezren lehettek.
Kárpátalján összesen kb 115.000 magyar él.
Ahol csak megfordultunk, mindenhol azt kérték, hogy látogassuk őket gyakrabban és erősítsük egymást.
Én úgy érzem ők az erősebbek , mi tanulhatunk tőlük, hitet reményt és szeretet.
Nagyon szép napok voltak.
Nehéz felébredni.


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-07-12 10:39:24
Az enyhület érkező formába van, de eső egy csepp se. Sajnálom, mert tegnap lekéstem Muzsikust, de teszi ő a dolgát, belévaló fejérnép. :) Eddig átlépték az ukrán határt, és elérték a Kárpátok hűvös kanyarulatát. A ződlámpi nálam se mindig azt jelzi, amit kéne. Dehát idővel elékerülünk.
Az esővizes kávé nem lehet rossz, kipróbáljuk, ha komámasszony főzte, jó svéd kávéval.;)
A kolontosunk csendesült el mostanába, csak nem ment el valamelyik tánctáborba, szép csendesen, szónékül. matkó
válasz - adatok - e-mail - 2012-07-12 10:33:07
Ejhaj - ide ejsze bárka kell. Még a tengervize is elázott ennyi esötöl :(Pedig jó lenne belöle otthonra is, nemkevésbé a kászoni hegyekre :( A kávét is esövízböl föztem, annyi felesleg vanbelöle :D Fogyasszátok egésségvel.


 matkó
válasz - adatok - e-mail - 2012-07-11 12:42:13
Elmagyarázkodtam mán a lámpi dolgát Muzsikus, igaz, hogy még én sem vagyok igazán tisztába vele, hogy mikor- mit és miért csinál. Akkor most fogadom az elköszönést s segítsen Jómárja az úton :)


 Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-07-11 12:19:21
Itt még tüzelnek rendületlenül.Mindig csak ígérgetik az enyhületet :(
Én a jeges teját választom :)
A fotókat éppen most néztem meg a "plázában" ahogy Hegza híja;)
Olyan jó hogy nálatok mindig történik valami.
Igaz most én se szólhatok, mert holnap indulunk
"Árpád apánkhoz" és Tiszapéterfalvára is viszem az üzeneteket. :)
Csak remélni merem, hogy ott a Kárpátok aljában lesz néhány hűsebb fuvallat;)
A tennap Matkóhoz bezeregtünk egy búcsúszóra de nem volt honn, pedig ződelt a lámpi feszt:(


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-07-11 12:03:01
Köszönjük a jeges teját, komámasszony. :)Kicsit szűnt a nagy hőség, így már elviselhetőbb az élet. De kibírunk mi mindent, ami meg nem öl, az mind erősít. :D
Fotóalbumba hoztam egy kicsi ízelítőt az 1000 székely leány napjáról, a remek hangulatból ti is részesüljetek, ha utólag is.


 matkó
válasz - adatok - e-mail - 2012-07-11 10:37:28
Ha jól hallom lassan elviselhetöbbé vált a klima odahaza. Elhiszem, hogy a kellemes határát túllépte a meleg, de a székelynek volt melege mán elégszer s feszt kibírta valahogy. Gyermekkorom nyaraira emlékezve biza sokszor megállt a levegö a tarlón s alig várták, hogy a déli szél kicsit meglebbenjen, hogy bár mozduljon meg a perzselö meleg. Érdekes a természet rendje, ha arra gondolok vajon miért lebbentett egy kicsit a szél délben, akkor is ha tikkasztó höség volt? Akkor is Valaki intézte ezeket a dolgokat s most is elintézi, csak hogy annyifelé rángassuk kéréseinkkel, hogy ejsze még Ö is belétéveszt közbe :) Mi itt szidjuk a 14 fokot juliúsba, otthon a 34-et s s ki tudja hol kell az egek csatornáját is szabályozni, mert itt lezúdult a tartály egészen, s nektek nem maradt semmi :(
Mindaddig míg nem változik, hát inkább haggyuk s majdcsak kiigazodik valamerre :D Nektek küldöm a jeges teát, nekünk itt elmenyen a foró kávé is, de azért lehet válogatni :) További szép napot mindenkinek.


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-07-10 12:54:50
Köszi a helyzetjelentést Muzsikus, minket is a gutta kerülget a nagy hőség miatt. Ez nem a csíki embernek való meleg.
Muzsikus, téged fel kell kérjelek tiszteletbeli munkatársnak, sze még el se integessük a vendégeket, te má jelentkezel a sajtószemelvényekkel. Ilyen jól sikerült 1000 székely leány napi rendezvényünk mostanáig nem vót, s lehet több nem is lesz. :)Csodálatos volt, huszár vezénylettel, 4 hintón és 21 szekéren majdnem 200-an indultunk szombat reggel a csíksomlyói Szűzanyához. Én személy szerint elég érdekes emberek társaságába cseppentem, a hintón együtt utaztam Vajda Leventével, a martonvásári Villő néptánccsoport vezetőjével és Szendrei Tiborral, a magyar Külügyminisztérium főosztályvezetőjével. Akaratom ellenére érdekes és értékes emberekkel hoz essze a sors. Nemtom mét van, de eccer kiderül ez is. :D


 Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-07-08 04:31:34
A helyzet változatlan.
Csak ventillátor társaságában vizes borogatással lehet valahogy túlélni, mert
a guta üt
a víz ver
No de olvastam az 1000 székely lányokról hogy biza 1200 körül vótak.
Meg Csíkszentkirály is esment kitett magáért :
"Különben az identitásőrző népünnepélyt jó példaként is felajánlották, a csíkszentkirályi önkormányzat ugyanis az Ezer Székely Leány Napjára időzítette a testvértelepülésekkel tartott találkozóját. ?Immár a harmadik testvértelepülés-találkozót szerveztük meg Csíkszentkirályon. Ennek köszönhetően az anyaországból Berekfürdőről, Zalakomárból, Igarból, továbbá Szlovákiából Krasznahorkáról, illetve Kárpátaljáról Iszapéterfalváról fogadtunk vendégeket. A legutóbbiakkal pénteken írtuk alá a testvértelepülési szerződést. Emellett a martonvásári Villő tánccsoportot is vendégül láttuk, ők fel is léptek a népünnepélyen. Korábban mindig a csíksomlyói pünkösdi búcsúra hívtuk testvértelepüléseinket. Most arra gondoltunk, hogy ne csak az egyházi értékeinket ismerjék meg, hanem a kulturális identitásunkat őrző rendezvényeinkből is ízelítőt kapjanak, ezért a küldöttségeket hintókon kivittük a csíksomlyói nyeregbe. Reméljük, hogy ez a népünnepély példaértékű lesz számukra, és a hagyományőrzés őket is arra fogja ösztönözni, hogy otthon indítsanak el hasonló folyamatokat? ‒ mondta honlapunknak Gál Mária csíkszentkirályi kultúrigazgató."

Gratulálok, majd várjuk a fotókat.:)


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-07-04 06:42:40
Jól tetted, nagyon ügyesek, megérdemlik. A miénkek is nagyon ügyesek voltak, beleadtak apait-anyait. A Dunatv-n mintha szombat délután közvetítenék a szeredai előválogatást? Ez nem biztos, fél füllel hallottam, a körzeti rádióban. Pénteken Balog Júlia főszerkesztővel beszélegettem, ő csupán annyit mondott, hogy hamarosan sorra bemutatják az erdélyi előválogatásokat, mert vasárnap Kolozsváron is megvolt. Ha időtök van, figyeljétek az előzetest, és nézzétek meg feltétlenül a műsort, ha időtök engedi.


 Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-07-04 04:50:07
Hideg házi tejjel eddig csak a szilvalekváros kenyeret próbáltam, hihetetlenül finom, de eperrel se lehet kutya...
Most annál is inkább jól esik a házi tej,mert a benzinbocink berekedt és nem hallottuk meg az érkezését , ígytej nélkül maradtunk.
Itt pörkölődünk továbbra is , éjszaka is 27-28 fok.
Tegnap a strandon ropogós pirosra sültünk.
Nem tudom meddig lehet ezt bírni.
Itt is ígérnek jeget, vihart, mindenféle "égi áldást"
A meleget én mind küldözöm Halmstadba, de csak nem akar tágítani.
A kosteleki Szellőket még a fészbukra is felszereltem.:)


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-07-04 02:54:33
Köszönjük az eperlekvárt, komámasszony, hideg házi tejjel nagyon passzol. :) A kánikula mintha enyhülne. Az 1000 székely leány napján ritka mikor nem verte el az eső a jó népet. Igy hát hétvégére még eső es lehet, kicsit meg kell áztasson odakinn a nyeregbe. De nem számít, égből jő az áldás. :)
Tavaly, emlékszem, olyan hideg volt, az utolsó fellépések alatt már kabátot kellett felvenniük a nézőközönségnek. Mink éppe akkor tartottunk haza Kolozsvárról, megkönnyebbülve. Nagyon emlékezetes vót az a nap, s az az este. De, ha nem történne rendkívüli dolog, nem is emlékeznénk olyan pontosan reja. :D
Hegza s Muzsikus, ajánlom nézzétek meg a kóstelekiek múltpénteki pávás fellépését a Székelyhon videotárában, megéri. További áldott szép napot Mindannyiatoknak! pusszzz


 matkó
válasz - adatok - e-mail - 2012-07-03 11:12:29
Alig merek padközelbe jönni, olyan meleg lehet mán itt minden hogy még felperzselödök. Feltétlenül kell postázzak ebböl a féresikerült nyári melegünkböl, kicsit vegyüljön, mert itt erösen nem ájuldozunk a melegtöl. Nemhogy a köbön, de szinte gyököt vontak a melegünkböl :) Gleccserszintre még nem juttunk kománé, de biza jó emlékezni arra mikor ott voltunk.
Hagyok kicsi frissenkészült eperlekvárt, reggel még jó lehet egy csipor friss házi tej mellé :)
Alugyatok jól mindenki, már ha az ágyba rotyogni nem kezdtek a höségtöl :D


 Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-07-02 12:24:21
Hát biza ajjajajaj a köbön.
Ma még melegebbet jósolnak.
Ha így megy aszalt szilvát és mazsolát szüretelünk szilva és szőlő helyett.;)
Éccaka minden ablak tárva de mit se használ.
27 fok a minimum amit sikerül elérni.
Hallode Hegza . Nem tom mit szónál hezzá ha ideírnám a zigazi neved -::)
Na ne izgujj nem teszem, úgyis vót Rólad elég mende és monda a fészbúkon.:P
Engem nem zavar. Így van Zsuzsa a böcsületes nevem :D
Svájcban a klíma nagyon jó , de az ember bugyellárisa azért, azt hosszú távon nem bírná.
Én boldogan beérném most a csíki klímával és kifejezetten fáj a szüvem hogy az idén nem tudok menni, de egy nyáron 3 helyre is kirándulni, az nem menyen.
Talán megússzuk hőguta nélkül.....
Addig is -:-*


 Hegza
válasz - adatok - e-mail - 2012-07-02 12:05:35
Ajjajjajjjajjj... hú, hogy itt milyen egy forróság van. :P A nyelvünk es kilóg mint a kutyának, ez úgy értendő most... :)
Még éccakára sem tud már igazán lehűlni a levegő, nap közben 38 körül s még éjfél tájban is 30 körül mutatott a hőmérő. (Árnyékban :D /főleg éjjel/)
Zsuzsa tám Svájcban jobb lett vóna maradni, nem? Vagy egy norvég fjordnál se lehet most rossz. ;) S valami madarak azt csirikolják még Halmstadba es tűrhető. ::)


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-07-02 01:08:53
Nálunk is hőguttát lehet kapni, az a szerencsénk éjjelre azétt lehűl a levegő elég jól.
Mondtam a fécbukra vigyázzatok s a cserepes muskátlikra, met, minap hallottam, még azt es letudják onnan szedni ki-kivel mit cseveg. Igy hát csak annyit, amennyit a Szabad Európa rádió bémondhat. :D
Muzsikus, azé vajegy képet küdhecc a svájci hegyekről. Fáj a szívem, ha eszembe jut, hogy ezelőtt két évvel a norvég hegyek tetejin jöttünk-mentünk, s még csúszkáltunk es a gleccser széjin. Ott nem vót gond a kánikulával. A fjordokon biza még a fülvédő pánt es felkerült olyan hideg vót a hajón. Meg kell kérjük komámasszonyt egy kicsi sarki levegőt intézzenek felénk es, meg, ha így mejen, ősszel a pityókát dinamittal kell kirobbantsuk a fődből, úgy belé szárad.


 Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-06-27 07:15:42
Nem is nagyon írhattam a svájci élményekről, mert tegnap este értünk haza.Közben csak egy röpke üdvözletet küldtem mikor láttam milyen szépen összejött a csapat. :)

5 nap nem is olyan sok , de azért volt mit nézni látni.
A havasok, hegyek, erdők ,tavak ,folyók völgyek együttes látványával nem nagyon tudok betelni.
Ez mind egyszerre látszik és még a völgyek sem üresek. Egymásba érnek a faluk.
A legelők épp olyan gyönyörű zöld bársonnyal vannak leterítve mint Gyimesben.
Néhány menedékház is látható a bársonyszőnyegen .
Amennyire lehet igyekszem szóba elegyedni a helyiekkel,már amennyire szűkös nyelvtudásom engedi.
Egy nyugíjas házaspár mesélte, hogy mivel most már ők nyugdíjasok, egész nyáron utaznak valamerre.
Jó nekik...
Egy más világ, de hazajönni is jó :D


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-06-26 08:46:34
Muzsikus, most eszembe, nem meséltél semmit a svájci utatokról.:)


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-06-26 08:45:52
Esszegyűltünk biza rendesen, hála Istennek, így má a zember hangulata es másabb.:) Mink addig jöttünk-mentünk komámasszonyt elszalaszottam, de hálistennek van telefon s azon bépótoltuk.;)Láttam a lakodalmas képeket, csodálatosok, Hegzaként a szekeres felvonulás fantasztikus vót, s maga a lakadalom es. :D

Az éjjeli nagy dirr-durr után cseppett lehült a levegő, s minha-minha esseni akarna. Hoztam a reggeli kávét, a kicsi komámasszonyomot es szeretettel várjuk egy-két szóra. :)


 Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-06-25 11:52:09
Mindörökké Amen.
Egész szépen összejött a t?rsas?g a vackorfa alatt.
Öröm hogy szép élmények sor?rol sz?moltok be. Nekünk is volt benne rösz?nk. Majd téli estéken a bubos mellett felelvenitjük.

Most én is csak csendes joccak?t mondok mondenkinek:)


 matkó
válasz - adatok - e-mail - 2012-06-24 12:22:14
Dícsértessék Jézus Krisztus :)-Aki visszavezérelt egyik otthonból a másikba, merthát olyan hosszu ez az út, hogy annak csak Isten a megmondhatója.Na de a fontos, hogy megjáránk s telidesteli van a lelkem minden szépvel s jóval :) Annyi minden vót, hogy ezt csak úgy széplassan lehet megemészteni s emlékezni a sok-sok szépre s jóra. Egy dógot hiányoltam az egészböl: azt, hogy nem vót ahogy megosztani akkor az élményeket veletek, távolabbiakval,öt hétig elvonókuránn vótam a nettes világtól,de csak ilyenkor tudja az ember, hogy milyen fontos ez is, külömben magával sodorna az ár egészen.Olyan ez mint egy lelki gyakorlat, egyébbel töltöm ki a helyet, olyannal aminek nagyobb a fajsulya s nemesebb a tartalma:) Encikével találkoztunk a búcsujáráson, kicsit meséltél a sorsodról. Jó volt hallani, hogy jól érzed magad ott, merthát végeredményben az a fontos, ha jól vagy s elfogadtad a sorsod csak úgy válhatsz hasznára az emberiségnek. Szóval béköszönönek ennyit, s osztán folytassuk remélhetöleg. Addig is csendes jó éjt padnak s lakóinak :)


 encike
válasz - adatok - e-mail - 2012-06-23 12:04:50
:)
Ezen már én is gondolkodtam mgal, nem is kéne az egész Halast, csak itt ehelyt ezt a kis háromszöget odaköltöztetni a Zsögödréttyire: iskola-konviktus-egyház. Halas elég nagy város, több lakóteleppel, és a külterületen pedig sok-sok tanyával (egyik barátnőmék is egy ilyen tanyán laknak, sok-sok tehén, lovak, disznók, csirkék - nagyon szeretek ott lenni). De ha a térképét nézzük én gyakorlatilag egy kis háromszöget ismerek belőle, a fent említettet. Egyébként már csak ezért is nagyon hálás lehetek az Úrnak, mert egyik volt kolléganőm most Budapesten van, és 1 órát utazik a munkahelyéig, busszal, villamossal, metróval. És elgondoltam, hogy mekkora ajándék ez is, hogy nem kell naponta az életemből 2 órát utazással töltsek. S amikor ezt mesélte, arra is rájöttem, miért olyan unottak Pesten a metrón az emberek. Én hosszabb távon biztos nem bírnám.
A héten erőst nagy volt a kánikula odakint, de szerencsére itt a gimi épületében a régi vastag falak nem engedték be a hőt, itt elviselhető volt. Nálam is 26-27 fok van a lakásban, a panellben lakó kollégáim mondják, h 33 fok. :-[
Holnap bezárjuk a tanévet, nehogy nyitva maradjon, amíg mi elmegyünk nyaralni. :)

Szép hétvégét!


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-06-23 08:50:01
Istené a dícsőség - ez szép köszönés Hegza, csak bízni kell benne s hinni rendületlenül, aztán ő teszi a dolgát :)
Encike, Isten hozott, köszönjük a rövid beszámolót, nagyon örülök, hogy jól alakulnak dolgaid Halason. Szerintem még jobb lenne, ha Halast ide lehetne hozni Szereda helyére. :)
A kánikula ma nálunk is véget ér, előjelek szerint megérkezik az égi áldás. Pedig egy napot még várhatott volna az eső, hisz lagziba kell menjünk délután, a kolléganőm lányának. De szerencsére ezt ne mi irányítjuk, s ha esik, hát hagyjuk, hogy essen.
Az Ezer Székely Leány Napjára megkezdődtek az előkészületek, minden évbe nagy felhajtás van, de így van ez rendjén. Domokos Pál Péterék hagyatékát folytatni kell!
Csoport ide, vagy oda, de a hazai vackorfa alja azé pótolhatatlan. Az ember el-elkovályog, régi ismerősökkel derécsel, de ami az övé, a fajtájáé, azt nem pótolja semmi.


 Hegza
válasz - adatok - e-mail - 2012-06-20 09:51:17
Istené a dicsőség! :)
Szerusz Enci, de rég jártál a pletykapadnitt. Ezt a választ szokták-e használni a köszönéskor Halason?
Hát ezen kell kacagjak, hogy amikor nem es a fécbukon vagyunk, akkor es arról diskurálunk... :D
Immá nemtom hol, itt-e köztetek, vagy egyebütt mondám Muzsikusnak, hogy az a különbség, mint egy pláza s egy kis bodega (mondjuk a "Vén Tróger" :D vagy akár a vackorfa alatti padocska) közt. Ott minden "modern", s mesterséges, s szekerderék ember jő, s mejen, kosornyázik erre s arra eszetlen. még reklám szórólapokot es nyomnak a kezedbe. :) Békességet keveset kapni, met feszt valami történik körülötted, üzenet jő s valami látványosság vagy valaki bőcsködik a csoportba valami ostobaságval, s az meg mégse olyan mint itt veteszkedni Muzsikusval. :D Münk mán ismerjük itt egymást s nem akarjuk megbántani egyik a mást. Egy fécbukk csoportba erre nem biztos, hogy számíthat az ember.
Abba azért igazad van Enci, hogy ahol sok az ember, ott könnyebb ismerősbe is botlani.
A minap heányoltatok, olvastam, de láttam a gardonyosokot saz esztenákot es a nyári Hargitán.
Jaj, de erőst szeretnék eccer az 1000 székelyleán közé vigyülni :D de attól tartok, most se sikerül. Éppe azon vótam, hogy valami fuvart intézek, de közbe meg egy videós programot szerveztek nekem pont akkor. (Ja meg fogászatra is van időpontom akkoriba. :-[ )


 encike
válasz - adatok - e-mail - 2012-06-20 08:49:18
Áldást, békességet!

Hát, ha már ennyit emlegettetek, muszáj megszólaljak. Nálunk is vége a tanévnek, a héten írom a bizonyítványokat, eppe most is azért jöttem be, hogy még a hátralevő 12-t megírjam, aztán a jutalomkönyveket, s ilyen dógok. Vasárnap lesz a tanévzáró istentisztelet, aztán megyünk 90 gyermekecskével hittan táborba, s aztán július 9-én keveredek csak haza, de akkor se sok üdőre. Ilyen ez már. ::)
Valóban, én is egész átköltöztem a fészbúkra, de végleg mégiscsak kár lenne itt hagyni a pletykapadot. Vannak a fészbúknak veszélyei is, de az biztos, ha az ember ésszerűen használja, s hasznos dógokra, akkor nagyon is jó dolog. Például képzeljétek el, van egy lány, akivel fiatalkoromban :) matematika versenyeken ismerkdetünk meg, barátkoztunk össze. Ő elkerült Ausztiába, ott doktorál, én ugye itt Halason, aztán mit ad Isten, pénteken Kecskeméten futottunk össze (ahol most Bor és pálinkafesztivál zajlik, Rúzsa Magdi koncerttel nyitottak, ott voltunk, nagggyon jóóóó volt!) És bár pontosan 10 éve nem találkoztunk, és nem is beszéltünk, mégis tudtunk egymásról - a fészbúknak köszönhetően. Nekem már ilyen közlési kényszerem van, ha valami jó dolog történik velem - osztálykirándulástól az állampolgársági fogadalomtételig bármi - megosztok néhány fotót. És ugyanúgy látom, hogy az ismerőseimmel is éppen mi van.
Aztán csoportokat lehet létrehozni, és egy csoporton belül levő emberekkel így nagyon egyszerű kommunikálni.
Nade, leülni a vén vackorfa árnyékába ebben a nagy hőségben, s meginni egy pohár szentkirályi borvizet, az is nagyon jó érzés. Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-06-20 06:35:38
Utazás előtti Istenhozzád!:)
Aki a Hargita tövében lakik az nem félhet a magas hegyektől. A Fogarasi havasokra is hasonló meredek szerpentinen lehet feljutni. Isteni volt.
Épp a minap jutott az eszembe , hogy az egész néhai pletykapad mind ott van a facebookon. Pusi is ott röpköd, rendszerint valami kóbor macska vagy kutya társaságában.:D
Igaz a minap egy daliás sasmadár kísérte.;)
Sacit nemrég fedeztem fel , má éppen csak Matkó hiány-cikk ottan :D:D:D.
Akár újra lehetne ott is indítani a pletykapadot,de azért én hű maradok ehhez a régihez
.
Egy lavórnyi kávét idetettem az ébredéshez.Híg filteres ,még vastag fölet is tettem mellé, van aki azt szereti.
Szép napokat.


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-06-18 09:55:27
S még aszongyák kicsi a világ. :D Kárpátalján még nem jártam, de ha addig élek is, a Vereckei-emlékműhöz eccer elmejek.
A tiszapéterfalviakkal nagyon jól összebarátkoztunk, egy nap velük vótam idegenvezetőként, hosszan jártuk Gyimest, a Boros-pataki skanzent, aztán Csíksomlyót. Emlékszem még Asztrik atya Somlyón volt, lehívattam volt a kolostorból és megkértem, hogy ő mesélje el a kolostor és a kegyszobor történetét. Tudniillik a csoportunkkal egy lengyel küldöttség is volt, Zatorból, ők mély katolikus érzelműek, és nagyon érdekelte a ferencesek, a kolostor története. Mindenképp, ha mentek, üdvözöljük Csíkből őket. :)
A svájci út nem es rossz Muzsikus, nekem még iszonyom van a nagy hegyektől. Norvégia még elevenen él bennem, nem tudom annyit tudnának-e fizetni, hogy a Trollstigenen még eccer hosszan utazzak. :D Ime egy kis ízelítő a vérfagyasztóan csodálatos tájból: http://en.wikipedia.org/wiki/Trollstigen


 Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-06-18 09:42:08
Itt olyan hőség vót a hét végén, hogy az órunkat is alig dugtuk ki.
Az a pásztortalálkozó nagyszerű lehetett.
Láttam a fotókon vót mindenféle heje-huja vigalom, evés -ivás, zene-bona, tánc .
Gardonyt láttam kicsit is nagyobbat is de a gargony szakérő ehhez jobban ért.
Lehet most is hujzák vonnyák valahol azér nem járt erre.
Az 1000 székely leány örök ábránd marad.
Hamarosan indulunk egy baráti meghívásra Svájcba.
Az iskolát épp ma fejeztük be.
Az iskoláról jut eszembe a fiatal kolléganő Encike. Jól eltünt, lehet csuklott is mert emlegettük.
A Csíkszentmártoni iskolások nemrég voltak itt Sopronban a tanáraikkal, köztük az én hitoktató barátnémmal.
Nagycenken Fertődön találkoztam velük, jó volt egy kis csíki beszédet és híreket hallgatni.

A tiszapéterfalvi zongoratanár kolléganő hasonlóan kedvesen nyilatkozott Rólatok. -:)

Hej nem is olyan nagy ez a Kárpát -medence csak az a nagy kár hogy darabokban van.->(
Pite nincs de finom málna van most dömpingben. Nem lehet megunni, nem csodálom hogy a macik is kedvelik -;)


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-06-18 08:12:49
A pite es elfogyott, a kávésbögre is kiszáradt, jól elvótunk a hétvégin, hogy senki erre felé se nézett.:) Hegza, láttad-e a kászoni pásztortalálkozós képeket??? Szerintem nem, met a gardony gondolom szóra bírt volna. :D Jól sikerült rendezvény vót, sok-sok régi ismerőssel találkoztam, egy szempillantás alatt elrepült a nap, nagyon jó volt. Ami jó, az olyan hamar elszáll, s osztán ismét jönnek a szürke hétköznapok, de azé vannak az ilyen rendezvények, találkozások, egy cseppett felrázzanak s kedvet adjanak.
Muzsikus, te bizonyára már élvezed a vakáció örömeit, valamerre most én is elmennék pihenni, messze-messze, olyan helyre, ahol még ember se jár.
Az Ezer Székely Leány Napjára valamelyikötök jön-e??? Minnyá a nyakunkon van az is.
Kávét estére nem hagyok, met nem tuttok alunni. ;)


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-06-14 07:25:52
Halljátok-e, fécbuk ide vagy oda, alig szerelődék fel, máris kiábrándultam belőle. Ahogy mondod Hegza, egy rakás dolog áttekinthetetlen, fújják fel, nem es kell. :D Az iwiw nekem jobb. Hogy mongya a közmondás? Járt utat járatlanért el ne hagyd. S osztán még ott vannak a cserepes muskátlik es :) Még az hiányzik vaegy koppintson fejbe. :) Hétvégén Kászonba pásztortalálkozó, utána Tamás Gábor koncert. Majd jövök a fotográfiákval, ízelítőt adni. Amúgy amikor felénk jössztök, szóljatok rám, hogy adjak DVD-t a pásztortalálkozóról, kaszáló- és aratókalákákról, Turul-szobor avatóról. Felejtek belé, mind György Istán az állelujába. :D


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-06-14 02:45:17
Ez osztán a bőség, cseresznye, pite s a tetejibe málna. Most nem ígérem, hogy a maszkázásról mesélek, met egyeb teendőim vannak, de egy csendes órába elbeszélgetünk.
Köszönjük a málnát, nálunk csak tova július végén kezd beérni, helyébe hoztam jó aromájú svéd kávét, hobbal.


 Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-06-14 02:39:40
A tennap este kiokosítottak a fészbúkon a maszkurásokról.
Vidám egy elfoglaltság az eccer biztos. Nem árt hozzá a székely lelemény.
Biztosan jó hecc lehet akár az ajándékok kitatálása is , kicifrázott pityóka díszcsomagolásban, vagy fonnyadt murok az új asszonnak:D:D:D
Nálunk a menyasszonytánc előtt a kikérő násznagy kikéri a menyasszonyt,
persze nem adják csak úgy ingyen mindenféle lehetetlen kívánságokat kell teljesíteni. Ha nem sikerül isznak egy egy pohárral.
Ha ez jó sokáig elhuzódik akkor biza előfordulhat hogy amellik násznagy nem elég ügyes esetleg az asztal alól szemlélheti a menyasszonytáncot a sok pohár után.
A menyasszonnyal csak jó pénzért lehet táncolni, a végén a vőlegény az egész bugyellárist be szokta tenni a fazékba , hogy megkapja aki úgyis az övé ;)

Jó lenne azétt az illetékesektől is hallani erről , de sajna mire a komaasszonyék hazaérnek pont mi megyünk el egy hétre.
Tiszapéterfalváról beszélhetünk még mert oda csak júl.ban megyünk.

Friss málnát hoztam a kertből. Jöjjön hamar valaki nehogy a málnapásztor befalja.


 Hegza
válasz - adatok - e-mail - 2012-06-13 12:37:48
A pitéből jöhet ma es a kávé mellé! :) Jut eszembe, képzeljétek a minap "almáspite ízű" Boci csokit vettem... Valami akciós bevezető áron adták, gondoltam eccer reapróbálok még most olcsóbban, soszt sokat úgyse fogok belőle elpusztítani. Még nincs megbontva, elébb ki kell csudálkojzam magamot, hogy mik vannak.
???:D
A lagziból köszönjük a képeket Marika, erőst teccet miféle "lovasmenet" vót. :D:D:D
Muzsikus kérdezett, hogy hogyan van ez a maszkurákkal, meikek vótak a zegyik képen, merhogy ittenfelé nemigen van ilyen szokás. Én es csak Erdélybe láttam, de úgyhiszem jobb lenne ha inkább autentikusabb fórás magyarázná ki... ::)


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-06-13 06:08:30
Na,Hegza, ha kicsudálkoztad magad, én es kérek abból a csuda pitéből. :D
A lagzira visszatérve, csudajó vót, ilyen mostanába nem volt a környéken, az tutti. A maszkurák az enyém barátnéim vótak bészervezve, erősen jól alakítottak. :D
Muzsikus, Tiszapéterfalvára még visszatérek, kedves ismerőseink vannak ott, tavaly én idegenvezettem őket Székelyföldön, jóravaló emberek. :)
A választási fáradalmakat éppe csak kituttam pihenni, ismét nyakig vagyok a szervezésbe, minden hétvégére jut valami program.
Komámasszonyék, ha minden igaz, hét elején kelnek útra.


 Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-06-11 09:04:41
Jó reggelt!
A kávét idekészítem,egy kis szezonális cseresznyés pitével , reggelire, mert épp elég felébredni erre csúnya hűvös esős időre ami ránk köszöntött.
Ma évzáró bográcsolást terveztünk kollégákkal,itt a környéken egy tó parton, hát abból semmi sem lesz.
Jut eszembe 2 házaspár is a kárpátaljai Tiszapéterfalváról való,itt tanítanak a zeneiskolában.
Nagyon kedves, rendes szeretetreméltó jó magyarok, jó barátok. Most látom hogy az is testvértelepülése Szentkirálynak.
Há nektek aztán sok testvérkétek van szerte a nagyvilágban, de így a jó.
Most nyáron Kárpátaljára megyünk kirándulni a csapatommal és pontosan Tiszapéterfalván lesz a szállásunk.
Szívesen viszek üdvözletet , biztosan örülnek neki....


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-06-09 04:52:58
Na, itt vagyok én es, drága Muzsikus, kicsit megkésve, de annál nagyobb lelkesedéssel. :) Restellem magam, ejsze a múlt héten kapott piros pontomot leszerelem az ablakből, nem vagyok rá méltó.:) Erre a hétvégére valahogy sikerült kipihennem a lakadalom fáradalmait, s felkészülni a holnapi választásokra. A lagzi szenzációs volt, az illetékesek majd mesélnek róla, mert megérdemli szót ejteni.:P A képek remélem átértek, senkitől nem kaptam visszajelzést, pedig vártam erőst. :)
Esment esszegyűlt a dógom, mind kicsi Juliskának, de kiigazódik rendre minden.
A padot ejsze mostmá végleg kinn hagyhassuk a virtuális vackorfa árnyékába, remélem nem koppint fejbe egy cserep muskálti. :D
Hagyom a délutáni kávét, kellemes hétvégét, ha nem tudnék padközelbe kerülni, legyetek jók! :)


 Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-06-09 02:39:18
Szép napot!
Idejöttem a Plázából egyet pihenni, mert,hogy majd mindenki ott bámészkodik :)
Azért azt gondolom ezt a kis pletykapadot ne hagyjuk magára, elvégre sok "titkunk" tudója.
Hoztam friss kávét délutánra, bocitejjel.
Na meg egy tál frissen szedett cseresznyét. Finom ropogós.
Itt az idő elég szomorkás, nagyobb égi háború is be lett ígérve. :(
A fotókat köszönjük, el is drécseltünk róla Hegzával.
Majd talán még kapunk az eredeti tulajdonostól is.


 Hegza
válasz - adatok - e-mail - 2012-06-02 03:05:51
Kellett hogy menjen a jóüdő amennyire küldtük, met itt már nincsen sok belőle... :)


 Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-06-01 12:18:45
Hegza engem is fölcsigázott a novellával. Sikerült is megtalálnom az egészet:

http://www.3szek.ro/load/cikk/49636/nyiro_jozsef:_erdely
Ami érdekes még , teljesen erről a témáról egy bukovinai mesét tett fel Sebestyén István bukovinai mesemondó, amit most odaszereltem a novella részlet fölé.
Mgal , előítéleteidet félretéve, bekukkanthatnál a facebookra, mert én is tettem oda valamit,külön Neked, ami a csíkszentkirályi pálinkát méltatja. A történet szerint a lovaknál helyettesíti a zabot :) Nem tudom ideszerelni mert fénykép formában van, ahhoz meg itt nem értek.
Az idő búslakodik de azért nem hideg.


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-06-01 09:36:58
Hegza, nagyon köszi a novellarészletet. Aszem én is ezalkalommal előszedem Nyirő efajta írásait. Népszerűségének növekedése várható volt, mindezek után. :) Mostanáig, feledve volt a magyar irodalomban és a közéletben, most üstökösként robbant be a székely apostol. Amúgy Nyirő József gyökerei Csíkszentgyörgyön vannak, úgyhogy csíki góbé ő is.;)
Ha azt mondjátok hétvégére jő a jó idő, a padot megreckírozom kitenni a vackorfa alá, eppe vigyázzatok mit irkáltok a fécbukon, nehogy egy cserép muskálti fejetekbe essen, mert kár lenne. :D
Hagyom délelőtti kávét, háha Encike, vagy valaki más elkeveredett pados erre tévedne.;)


 Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-31 12:26:22
Mindig szívesen olvassuk Főkolontos tanításait :D:D:D.
Megszüveljük ígérem. Csak annyi kiegészítést hogy azért nem mindegy mekkora a cserép muskátli ;)

Nyírő ügyben gondolom sok helyen lehetett találkozni Kövér László alábbi mondatával,ami bíztató és egyben egy pofony a romány hatóságoknak :

"győzelemre ítélt az a nemzet, amelynek olyan fiai vannak, akiktől még haló poraik­ban is félnek. "
Arról nem is beszélve, hogy itthon az izraelita szervezetek véleményét is kikérték a temetés előtt és ők kijelentették, hogy nem szerepel semmilyen tiltó listán. Utána mégis beindult a kórus.
Nemzeti Összetartozás Napi ünnepségek , több helyen is lesznek nem csak anyaországban de a nyugati magyarság köreiben is.

Megyen a a jó idő? Küldözöm és hessegetem feszt.


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-31 09:36:28
Okés, megértettem drága Főkolontos :).
A Nyirő ügyben kiváncsi vagyok meddig mennek el a hatóságok. Újabban a nevét viselő tanintézmények, utcák névadását is felülvizsgálják. Szegény Nyirő, ez székely, még a hamvaitól is úgy félnek, mind az ördög a kereszttől. :D
Hétfőn a Nemzeti Összetartozás Napja, gondolom az anyaországban is több helyen megemlékeznek erről, nem?


 Hegza
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-31 05:09:48
Igen, itt mán kicsit sok is kezd lenni a jóüdőből, nem sajnáljuk küldeni... :D

A kultúra téma alatt hagytam egy Nyírő novellát a kávé mellé, ami kicsit aktuális is...

Nyírő József: Erdély


 Hegza
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-31 01:56:37
Na azért ne bagatellizáljuk így el az ügyet - veszélyek persze mindenütt vannak, de ki merné állítani, hogy mindenütt EGYFORMÁN? Vannak veszélyesebb s kevesbé veszélyes helyek. Azért az, hogy az utcán fejedre essen egy cserép muskátli - pl Szentkirályon :D - attól jóval kevésbé kell tartani, mint ha egy oroszlánketrecben vagy kiéhezett vadak közt... Az interneten is hasonlóképp, s a féccbukk bizony a veszélyesebb helyekhez tartozik akár tudomásul veszed Muzsikus akár nem. Még akkor is ha remélhetőleg megtapasztalni sosem fogod.
Itt én nem arról írtam, hogy valamiben meggondoltam magam, vagy hogy végre felismertem a jó oldalait, hanem arról, hogy mindent amit eddig írtam annak fényében tettem, hogy közben ismertem a jó oldalait is.
Az alábbi metaforát azért találtam ki, hogy úgy szemléltessem, épp azért veszélyes a fb mert úgy csábíthatják el az embert ezek "a jó oldalai" mint a szépasszonyok igézete. Miközben nem vagy tisztában a kockázatokkal, mert nem látod mi van a csillogó felszín mögött.
Mindezzel együtt persze nem lehet úgy élni, hogy az ember mindig mindentől rettegjen, viszont úgy sem célszerű, hogy nem vesz tudomást a veszélyekről, hanem azt elbagatellizálja. Alighanem valamiféle köztes megoldás a legjobb.


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-30 12:39:20
Muzsikus, a jó üdőt azonnal es küldheted, minnyá egy hete a napnak a formáját se láttuk. A kávé jól jön, eppe főzni akarék. :)
Muzsikus a piros pontomot kiragasztom az ablakba, hogy ne felejtkezzek meg a jó nevelésemről. :D
Veszélyek mindenütt vannak, de ha mindent számba vennénk, akkor reggel fel se kéne keljünk az ágyból, valami nehogy agyoncsapjon.:D A magánéletteregetést embere válogatja, van aki ebben leli örömit, míg végül rájön, hogy rajta szórakozik a fél világ. :D


 Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-30 09:31:07
Mgal megelőztél mer éppen hasonlókat írtam ezért át is kell fogalmaznom hamarost az írásműt.
Esküszöm nem várjuk hogy naponta "szerelmet vallj" nekünk,de azétt annyira ne legyél hallgatag mint a viccbéli bácsika az 50 éves termin ellen apellálok :D
Most egész rendesen megeredt a beszéd. Piros pont a háziasszonynak.-:-*

Hegza valóságos esszét írtál a fészbukkról :D:D:D
Ezek a jó oldalai meg vannak, azt már magad is megtapasztaltad.
Veszélyek meg mindenhol vannak. A való világban ugyanúgy mint a virtuálisban.
Bármikor a fejedre eshet pl egy cserép muskátli. Keveredhetsz rossz társaságba ha nem vigyázol magadra .Elüthet egy autó ha elejbe szaladsz.Pl, lehallgathatnak megfigyelhetnek , ha éppen ahhoz van kedvük valakiknek.
A virtuális világban mások a játékszabályok. A névtelenség homályába burkolózva egyesek többet megengednek maguknak , de szerintem aki vigyáz a bőrére annak nem eshet baja. Egyébként maga a net is veszélyeket hordozhat, magad is mindig mondod . Sokan kitálalják a magánéletüket, mindenki beleláthat a fazekukba.
A feketelelkű szépséges boszoroktól meg óvakodj, még a való világban is ;) :D ;), de ez ügyben már Mgal szólt, hogy a kicsi székely legényeknek megvan a magukhoz való esze .
Szép napot .... Kávét hoztam hígat is sűrűt is kinek mihez van kedve.
A jó időt küldöm mert itt nem lehet panasz :)


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-30 08:48:26
Igazad van Hegza, mindenki ott jár ahol akar, s ahol teccik neki, senkinek semmi köze, de attól még a fatornyos kicsi faluját, a hazai dógokot ne felejcse el.;) A kicsi székely legén, ha talpon akar maradni, tarcsa távol magától a szépséges, mézes-mázos, fekete lelkű boszorkákot, met hamar bajba keverik, s utánna vakarhassa a fejit két kézvel. :D De ettől Téged nem féltlek, van magadhoz való eszed, tudod mit lehet a nagy nyilvánosság elé tárni, a te érzéseiden nem csámcsognak mások. :)
Képeket majd küldök privátba, eszembe sincs feltenni a netre. Majd az illetékesek megteszik.
A jó időt kérjétek, met itt annyit esett, még a kövek es eláztak, nagyon kellene már a meleg.

A román hatóságok fantáziáját erőst buzerálja, ki hozhatta haza Nyirő József hamvait. Szerintem éjjel se tudnak alunni emiatt. :D


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-29 12:01:36
Hozott Isten Muzsikus! Dehogyis tartom viccesnek a fórumozást, csak én úgy vagyok, jó székely természetemből kifolyólag, nem vagyok én olyan nagy, bőbeszédű. :D Ismeritek a székellyel a viccet??? Eccer megmondta a székely a feleséginek, hogy szereti, s osztán, ha változik valami, akkor szól. A zasszon ne várja, hogy mindennap szerelmet valljon neki.:D
Elteltek a pirospünkösdi napok, ki is nyílt az ég csatornája alaposon. Nyirő temetése sajnos elmaradt más időpontra, de bízom benne, előbb-utóbb meglesz. Megszoktuk mi má ezt es, mint minden egyebet. Első nekifutamodásra nem sikerül semmi. Eccer-kéccer neki kell veselkedni, amíg célba ér az ember. Amúgy ócska, kétszínű, alantos szándékú emberből mindenütt terem bőven manapság. Az ilyeneket kerülni kell, mert olyanok, mint a festett koporsó. Hízeleg, áradozik a szemedbe, mialatt teljes erejével ellened, a közösség ellen dolgozik.
A lakadalmasoknak szerintem most csak a jó időt kell kérjük, egyéb megvan. :)


 Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-29 09:18:41
Szép jó reggelt!
Márpedig Mgal lehet hogy vicces , de Hegza Kolontos barátunk a Facebookon fórumozik velem is és másokkal is a csángó oldalon.:D :D :D.
Sok szép fotót is szállít a közönségnek.
Elteltek a szép pünkösdi napok. Kár hogy Nyírő József újratemetésével kapcsolatos történések beárnyékolták az ünnepet.
Bayer Zsolt ezzel kapcsolatos cikkét betettem a Magyarországi fiókba.

Ez a legsötétebb legundorítóbb és nem utólsó sorban legszomorúbb történet amivel mostanában találkoztam..>(
A román hatóságok szerepe nem lep meg túlságosan, de hogy ennyi ócska kollaboráns magyar van országon belül és kívül azt azért nem gondoltam:(

A Kis -somlyói kereszt története, nekem is tetszett.
Gratulálok Mgal, hogy mindent ilyen ügyesen kiderítesz amire Szentkirály büszke lehet.:)

A lakodalmasoknak a lehető legjobbakat.
Mindenek előtt szép időt, jó hangulatot és örök boldogságot az ifjaknak.-:-*


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-29 08:31:37
Hallod-e Hegza??? Mondtam má nem használom a facebook-ot, assetom mikor jártam ott utoljára, nem szeressem. Kötő Zsolt unszolására regisztráltam vót, aszem a tavaly előtt, de azóta se fogott meg. Jó múltkor szavazni kellett valamire, s még a jelszómot es elfelejtettem. :) Ha több időm lenne, lehet rejakapnék, de így nem. Az iwiw-el jól el vagyok, az elég nekem.
Matkóékkal együtt voltunk a búcsúba. Most ezerrel készülnek a lagzira, ami hétvégén lesz.
S aszond meg mit csinálnék a szekérderék lájkkal??? Tegyem a padlásra a többi mellé??? :D
Itt minnyá második napja szakad az eső, még a búbósba es bégyújtok, hogy ne fázzatok. ;)


 Hegza
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-29 06:05:47
Na még a székely legény es meg kell járja magát a nagyvilágban mint Ábel, úgyvan-e? :D De attól még a zsindelytetős kicsi faluját el nem feledi. ;)
Sajnos, mint megállapítám mán korább es, a féccbukk bészipta az internet javát. A plázákot se szeressük, de ha mán minden ismerősit csak ott kapja meg az emberfia, nem a kicsi kávéházba, hát mit tehessen, mint hogy oda es megyen.
Eccer meg kell hagyni, biza jól meg van csinálva ez a féccbukk. A képgaleriák, hogy ott vannak egy keccintésre s szerre jőnek, nem kell ide soda vándorolni, s keresgélni, s minnyá ott helybe odaírhatod a véleményed s kérdezhecc a képről s választ kapsz abbahelybe s annak mutatod a magadét akinek akarod, s megnezheted ki az a zember aki ilyen ügyeseket ír, s lám, ő es ismeri a kedves komádot, na meg videókot, muzsikákot es hamar odaszerelhecc, s abbahelybe meglátja akit még érdekel, s sokan vannak s mán indul is a pletyka róla mert a sok közt legalább egy van akinek eszibe jut róla valami, stb stb... minden egybe van s biza jól kézre áll. S megkapod hamar a hasonló érdeklődésűököt s nemtommi. Ezt el kell ismerni.
Igenám, de ettől veszélyes is, mert nem tudhassuk, hogy csak annyi van-e ennyire jól megcsinálva amennyi a felszínen láccik s a zórunkra van kötve, vagy több es, ami mán nem értünk van. S ha úgy el vagy ragadva s azt hiszed csak ismerősök közt vagy, még kiadod amit kölönben nem tennél, pedig nem tudod ki hallgatózik a háttérbe. Úgy van ez es mint a mesébe. Nem az a rézorrú bába a veszélyes, meik csuf mint a varasbéka, s fut előle aki meglássa, hanem ameik boszorka küjjelről a szépségével igéz meg, de a lelke feteke, s úgy pusztitja el a két nagyobb tesvért es, hogy azok ellenállás nékül maguk adják oda neki a lelküköt s életüköt. Hanem ha a szegénember kegküsebb harmadik gyermeke ügyel s nem néz az igéző szemibe hogy elvesziccse a józan eszit, még a bába varázserejét es ki tudja úgy használni, hogy az ő célját szolgálja s a jó kerekedjék fejül a mese végire. :)
A lakadalomról erőst jó lenne ha hamar küldenél vajegy képsort, ha kérhetünk, de hallode ha nem a világ elé való, hát ne a weboldalra tedd, hanem mondjuk a Gmailbe egy privát galériába, vagy azt mán igen lassan mondom csak a fentiek után, hogy a féccbukkon oszd meg csak olyanokkal akiknek tudjuk, hogy Matkó úgyis megmutogatná, s elpletykálná... ;):-X
A jóüdőt meg szűből kívánjuk!


 Hegza
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-28 10:30:45
Ej dehogy hagytunk, csak Matkóék... :D Róluk mi hír? Mikor lesz lakadalom?
Mgal, ha az alábbiakot a féccbukkra írtad vóna, mán lenne egyszekerderék "lájkod"! :D:D:D Különben nemrég odaszereltem neked valamit, nemtom látad-e? ;)


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-28 07:59:38
Minden leírék, csak eppe a kérdésedre nem válaszoltam. Nem vótunk idén Gyimesbe, met irtón kinyúlt a szombat éccaka, így nem vót leán, aki vasárnap korán keljen.:D Arra a kalandos búcsúsjárásodra emlékszem, münköt es erősen elvert akkor a jég. De nem is búcsú a búcsú, ha legalább eccer nem ver meg az eső Isten igazából. :D


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-28 07:56:39
Hozott Isten drága Hegza! :) Mán kezdtem erőst búslakodni, hogy itthattatok engem egyszál magamba. Kipihenve a pünkösdi fáradalmakat ma, annak ellenére, hogy szabadnapunk van, ezerrel dógoztam. Láccik es, nem???
Én ezt a keresztes történetet már évekkel korábban tuttam, most valahogy a jó Isten megvilágosított, hogy kérdezzem sze meg a szentkirályiakot, hallám tudják-e? Kiderült még a megyebíró se tutta, osztán tovább nem érdeklődtem. Na, de kezdjem az elejin. Úgy-e minden búcsún, a mise végivel, a szentkirályi kereszt, szerinted Hegza csinál egy plusz kört. :D Most es úgy vót, s emellett még az oltár mellett átkellett venni a feltámadási jelvényt, ami egy hétig Szentkirályon lesz. Át is vették a jelvényt, kiballagtunk a kápolnához, jövünk el a kereszt mellett, s mintha egy hang súgta volna, mutass rá, kérdezz rá erre a keresztre. Régebben a zászlókkal köszöntötték, most simán elmentünk mellette. Nem hagyott nyugodni a gondolat, egész szombat éjjel s tegnap es a fejembe motozkált, írt meg! Különös érzés, nem tudom elmondani. Különben ezt éreztem már számtalan alkalommal, először pontosan 10 évvel ezelőtt, amikor az Andrássy monográfiát megírtam. Akkor is néha tétlenül, értetlenül álltam, nem tudtam hol kezdjem, hol kutassak, hol érdeklődjek, s nem eljuttam a nagykövetségeken keresztül egészen Braziliáig.:D Akkor egy pap ismerősöm mondta, a jó Istennek célja van velem, csak figyeljek a jelekre. Na azóta egyfolytába azt csinálom. :)Akarva, néha karatlanul is ölembe hull a téma, és akkor neki kell fogni kutatni, írni. Úgy látszik ez az én küldetésem.
Estére kávét nem kaptok, met nem fogtok tudni alunni, s akkor reám gondoltok. :D


 Hegza
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-28 02:07:00
Adjon Isten jó napot!
No mi újság a gyimesbükki temetőben? Megjártátok-e magatokot? :D
Mgal hallode? A kis-somlyói kőkereszt történetét én se tudtam. Mikor először a szentkirályi keresztvel indulék "hazafelé" a Nyeregből, biza erőst meglepett a "plusz kör" még a végén. Akkor éppe a gyimesiekkel jöttem gyalog a misére s biza aznap már minden lépés igen nehezemre esett. Képzeld ca milyen öröm vót, hogy még nem es a legrövidebb úton indult haza a keresztalj. :) Akkor most megvilágosodtam, örvendek, hogy megírtad.
A vége az lett, hogy a nagytemplomhoz érve egészen szétzilált münköt egy jókora jégverés s ott a nagy tülekedésbe elszakadtam a csoporttól. A zászlókot eszesiritették, hogy meg ne ázzanak, sosztán hejába vigyázkodtam hol lehetnek. Ügyekeztem, hogy érjem utól őköt, de utóbb kiderült, hogy nem úgy vót, hanem elmaradtak mögöttem. Hanemegyeb megállottak Zsögödbe egy sörre, ahogy az es szokás. Engem meg út közbe csatószegi öregek felvettek a szekerre az utolsó kilóméterekre. Éppe akkor ért oda a keresztalj es, de mán örvendtem a fuvarnak, nem álltam vissza... :D


 Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-22 08:48:51
Hosszú kávét én is kérek, már csak azt iszunk. Jobb az íze mint a méregerős mokkának.
Itt úgy besötétedett délután mintha éjszaka lenne.Ömlött is rendesen meg cikázott a Zistennyila Vót ahol még jég is esett.

Hegza mi majd nézzük a TV-n a búcsut s eldiskurálunk róla.

Csíksomlyón sokszor vótam csak épp nem olyankor mikor búcsú vót.
Remélem Nyírő József temetése méltó módon megtörténik.
Rossz híreket hallani ...
Halála előtt pár héttel a Küzdelem a halállal c.művében ezt írta:

"Nem, nem, itt nem tudok meghalni, akárhogy szeretem, akárhogy becsülöm, idegen ez a föld nekem. Minden föld idegen. Ha már azonban nem lehet kitérni a nagy törvény elől, igyekszem átvarázsolni, hallatlanul megkényszerített képzelettel idehozom magamnak a szülőföldet, a Hargitát, Rika rengetegét, a Küküllőt, Csicsert, Budvárt, a pisztrángos patakokat, a virágos réteket, ellopom a bükkösöket, a fehéren villámló nyíreseket, az elvesztett csodás magyar világot, és gyönyörű képek vonulnak el szemem előtt. Így talán könnyebb lesz."

Áldott szép Pünkösdöt mindenkinek ott a nyeregben és itthon is.:)


 Hegza
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-21 03:18:00
Má hogy ne lenne kávé, csak amolyan "hosszú kávé" :D amiből én bár egyegy "rövidet" küllentek.
Sajnos úgy áll a helyzet, hogy most is kimaradok a bucsujárásból. :( Nem kerül vaegy taxi ami elvigyen (ingyétt). :) Még egy busz esetleg lenne, de az nem Pestről indul, s akkorra kellene oda utazzak, viszont hajnalban kerekednek útra. (Még egyeb probléma es van, noha ennyi se volna éppe kevés.)

Nyírőtől nekem es van vajegy kedves olvasmányom. Sokan őt es mocskolják, de mü ne vesztegessünk időt azokra akiknek csak rombolás, sározás, kútmérgezés, kerékakasztás az egész tudományuk. Lelki hántikápát emberek ezek, bocsássuk meg vétkeiket, különösképp most pünkösd szellemében. Elég nagy büntetés nekik, hogy a világ szépüléséről, a fű növekedéséről - általában mindarról amiért élni érdemes - semmit se tudnak szegények.

Matkóék úgy elröppentek, hogy még azt se mondta fapapucs. :D Na de elhiszem, hogy sok egyeb dolog van ami körül a zeszik kerimbálódzék. :D Remélem valahogy lesz lehetőség hogy béjelentkejzenek bár egy szóra.
Tényleg a kulturba nincs véletlen wifi? :) S Szeredába valahol tudsz-e ilyen helyet Mgal? ::)


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-21 01:29:05
Kávét ne ess keressetek, met nincs. Pünkösdi nagytakarítás miatt a padmelyéke zárva! :D A padot azé otthagyom a fa alatt, ha vajegy kedves látogatónak kedve szottyanna egy-két szóra, hát legyen hova leülni.
Minden év pünkösdjén van valami új, valami plussz az ünneplésbe, hálistennek, Idén a hányatott sorsú székely apostol, Nyirő József hamvait hozzák haza. A hamvait szállító vonat pünkösd szombatján 9 óra 28 perckor érkezik a csíkszeredai állomásra, ahonnan kegyeleti menet kíséri a nagy székely földi maradványait a Szent-Kereszt-templomhoz, ahol emlékbeszédek hangzanak el. Nem mindennapi esemény lesz, az biztos. Én mindenképp ott leszek, majd jövök a fotókkal.
Nyirő egyik kedvelt írom volt korábban is, de tavaly ősz óta kimondottan az. Októberben egy tanulmányúton vettem részt, melynek során ellátogattunk Székelyzsomborba is, az író szülőfalujába. Itt az evangélikus lelkész több mint egy órás előadást tartott Nyirő életéről. Azóta szívembe zártam a nagy székely írót. Végső fohásza így szólt: ?Ha testemet nem is, de legalább lelkemet vidd haza a házsongárdi vagy az udvarhelyi temetőbe, vagy terítsd le az áldott földön, hogy attól is nőjön fű, szebbüljön a világ..." És halála után 59 évvel teljesül a vágya, végre székely földben térhet nyugovóra. Ő vallotta többet között, amiről minap polemizáltunk: ?Nemessé a király tehet valakit, de székellyé csak az Isten..." :)
Áldott pünkösdi készülődést kívánok Mindannyiatoknak!


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-18 11:11:56
Zsófi, akárkinek a babája, immá rázógathassa a farát s a rokolyáját es, mert már nem tudd tenni semmit.:D Orbán még belekavarhat, de nem vészes, megállíthatatlanul közeleg, reméljük a meleg nyár. Annyit fagyoskodtunk ezen a télen, elegünk vót mindenféle fagyos szentből mostanra. Hideg az vót nálunk is a napokban, de esszebúttunk, s nem fáztunk.:) A nap most ki-kipróbálkozik dugni az orrát a morcos felhők közül.
Muzsikus mikor voltál te pünkösdi búcsúban??? Hegza aszem a tavalyelőtt volt.


 Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-18 10:32:26
Az ÁC-ok elég szolídak vótak nagy hideget nem hoztak, de valamivel megharagították azt a rosszféle Zsófit akit mifelénk az ÁC-ok babájaként tartanak számon.;)
Zsófi aztán olyan szelet és hideget rázott ki a rokolyájából hogy biza inkább benn maradtunk nemigen ültünk ide a vackorfa alá. :(
Orbán má csak jót hozzon :D
Biza lassan itt a Pünkösdi búcsú, majd szeretettel gondolok rátok... :)
Biztosan a nagy nap is jól sikerül :)


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-17 01:11:14
Nem ábrándítottál ki Hegza, :), lassan úgy vagyok már semmi se lep meg.
Csak nem ejesztettek meg Pongrácék tüktököt, hogy így elhallgattatok??? :D Nálunk is jó keményen bemutatkoztak ezek a fagyos szentek. Lassan múlóban vannak, érkezik a jó idő.
Végül se tuttam meg, ki jön a pünkösdi bócsúba??? Gyimesbe mejünk-e?? :D Komámasszonyék, ha minden igaz, eddig elhagyták a dán-partokat, s szombatra hazaszerelődnek, ha a cseh Jézuska megsegíti.
A leánkával találkoztam minap, készülődnek a nagy napra.
Hagyom a délutáni kávét, jó hosszú lére eresztve, hogy ne borzolja az idegeiteket. :D Puszzzz!


 Hegza
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-13 06:15:07
No hát úgylehet kiábrándítalak Mgal, de semmi nagy tudomány nincs a hígkávémba, csak több víz :D
Ami igen erős az a gyomromot kicsit bántsa, s a tejből es vékonkán kell mostanába használjak. Így osztán nincs sok választásom. :(


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-12 07:31:41
Muzsikus, ahogy jött, úgy mehet is Szervác, Pongrác, Bonifác s mindenki más, május van, innen visszaút má nincs. :P A padot nagyhamar békelle vigyem a búbos mellé, míg komámasszonnyal kettőt szóllánk, olyan idő kerekedett elé, majd elmosa mindent. Hagyjuk, hogy essen, erőssen ki van szomjúhozva a főd minálunk.
A főkolontosunk vajon merre van??? Ma mind várám, hogy felszervírozza nekem a kávét két ablakpucolás között, de hejába. Estére még hagyok egy adagot, legyen a zuvatolás mellé ébrentartani. Pussz mindenkinek!


 Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-12 07:15:10
Biza így van mgal én is szívesen visszajárkálok a múltba. Jó néha az ősökre gondolni ,hogy s mint élhettek. :)
Az apai vonalon is megvannak , azok meg mind oskolamesterek vótak, mégpedig itt a környéken.
1790 körül született a " legöregebb" akiről még adatok iratok vannak.
Van még egy obsit levél is 1861-ből.
Hanem vigyázat , mert Szervác már itt nyargalászik nálunk, vagy 100 km- el száguldó szél hátán . Megpróbálom visszatartani , de Pongrác és Bonifác csak taszigálják előbbre.;)
Reméljük azért , hogy a tavasz nem hagyja magát :D:D:D


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-12 01:04:29
Muzsikus, nehogy má megszeppenj, :D semmi bajom senki származásával, csak sokszor eljátszadozom a gondolattal, mi lenne ha visszamennénk pár évszázaddal a családfákon, milyen képet is kapnánk. Ábrándozni csak lehet, nem??? :)de, hogy van a szállóige? ábrándozás az élet megrontója, úgyhogy nyomás vissza a fődre, reálisan nézni a dógokot. :)S azok pedig elég jól állnak, úgyhogy nyugodtan folytathatom az ablakpoucolást. :D
Komámasszony, addig küdtem ki mást skandináviába, szinte én es jegyet váltottam magamnak, úgy esszesűrűsüdtek itt a tennivalóim. De a jó Isten minden kiigazít, mindent a helyére rak, így hát maradtam s várlak tüktököt. :D
A déli kávé mellé hoztam a csíki Hírmondót, igaz megkésve, de annál nagyobb szeretetvel. Hegza, Tőled várom a kávét, PÓTLÉKKAL.:)


 Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-10 10:32:04
Há hozd el a skypera az 1/3-at,úgyis ott megy a zuvat


 Hegza
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-10 10:17:45
Természetesen "kávétitkot" akartam alább írni, csak nem egészen úgy sikerült. :)

Próbáltam az 1/3-t esment, de semmi... :(

Amúgy nekem es van a felmenők közt sok egyéb a székelyen küjjel, váradi szász polgár es, tót es akad vajegy... (Na de az anyatej székely vót, az eccer szent... :D )


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-10 10:01:24
Akko jó van, Muzsikus megegyeztünk. Ilyen-olyan náció ne mind akarjon székely lenni, vagy székelyül érezni, met abból nem lesz semmi, oltott székely marad, s azt a természet kiselejtezi.:) Itt zárójelben, mint történelemszakos megjegyzem, Mo-n se mind magyar, aki magyarnak vallja magát. Ha visszamennénk 7-800 évet a családfán, kevés igazi magyar maradna.
A fécbukkot nem igazán ismerem, met nem használom, ebből kifolyólag nem es szeretem. Az iwiw-t ellenben igen, azt szeretem használni. Nagyon sok régi, jó ismerős esszeszerelődött ott. Többek között egy régi osztálytársamra löltem reja, akivel valamikor két évet voltunk egy osztályban, és akit harmincvalahány éve nem is láttam. Most derült ki, hogy második osztályban én voltam a nagy szerelme, ennyi idő után is jól emlékszik rám. Nagy a világ, esnek csudák.:D Másik nagyon kedves ismerősöm, akit az iwiw-en leltem meg, Fülöp Erika tanárnő, egykori iskolaigazgatőnő, magyar tanárnőm, példaképem, aki 89 elején telepedett ki magyarhonba, azóta semmit nem hallottam róla. Végre rátaláltam és tartjuk a kapcsolatot, aminek rendkívül örülök, mert hozzá hasonló lelkes pedagógusok manapság nem igazán születnek. 1984-ben a Nabuccoból a Rabok kórusát megtanítani a diákoknak és előadni, nem mindennapi bátorság volt. Akkor, gyermekfejjel nem fogtuk fel, felnőttként értettem meg mit is vállalt akkor a tanárnő.
A székely beszédről jut eszembe, olvastátok a szentkirályi származású Barcsa Dániel pajzán történeteit??? Na, ott van osztán van amin szórakozni, úgy-e Hegza? :D
Komámasszony nagyon fontolgatom a repülőjegy vásárlást, jövő csütörtökig még érvényes.:D
Hoztam a délelőtti kávét, továbbra is várom a pótlékot s Titeket ilyen gyönyörű májusi napsütésben, amikor szárnyal az ember lelke.:P


 Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-10 09:57:36
Köszönöm Hegza , hogy beszerelted ezt a trilógiát, mert már kezdtem megszeppenni, hogy baj van a származásommal, ugyanis anyai ágon svábok és sziléziai szövőmesterek vannak a felmenők között./250 évre visszamenőleg/ :D :D :D

1000 éves történelmünk során is de annak előtte vándorlásaink alatt is sokféle nációval találkoztunk, akikkel együtt éltünk és bizony keveredtünk is velük.
A magyarság elsősorban identitás kérdése.:)

Nekem aztán mindegy hogy székely, felvidéki vagy éppen kárpátaljai, akik itt éltek élnek a Kárpát medencébe azok szívemnek mind kedvesek.-:-*
A fészbúkon is inkább a Kárpátmedencei és csángó oldalakat kedvelem, lett is egy sereg nagyon kedves ismerősöm, köztük az alábbi mesemondó.
Az külön értéke ennek a mesének , hogy minden abszolút virágnyelven van kifejezve.
Barcsa meséit is olvastam :D:D:D


 Hegza
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-10 06:44:58
A kévétitkot ejsze valaki levédette, s tilos megosztani... :D:P:D
Egyebet nem tudok elképzelni, mert még egy vacak link sincs a szövegben, nemtom mi lehet problémás. >(


 Hegza
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-10 06:42:30
Lámsza háha részletekben... Az 1. nem sikerült, a 2. igen. ::)

3/3.
A magyarság meg másképpen van, az jobban kulturális kérdés. Persze a bevallás az tényleg kevéske, annál azért több kell. De minden esetre nem vérségi származás dolga, mint ahogy a székelyeknél van. Amit Mgal a családfával mondasz, az inkább székely szemmel nézve hangzik :D pl a Jászság vagy Kunság lakóiról nem lehet mondani, hogy ne magyarok lennének, azétt még ejsze ottes megbicskáznak, pedig nem olyan népi sport az Csonkahonban mint Székelyföldön. :D


 Hegza
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-10 06:41:05
Lámsza háha részletekben...

2/3.
A Barcsa történetjeit még eccer Málnacsősztől kaptam meg ajándékba, s mintha olyat es mondott vóna akkor, hogy a szereplők közt édesanyjával reaismertek otthoni emberekre. (egykori rokonyokra?) :)
A székelységet illetően, azt kell mondjam, hogy nálam éppe az anyatej megvót, csak a többi rész heányos kissé, mert nem ott nőtem fel, hogy szipjam bé a kulturát s nyelvet. :) A nyelvtan nem erőssen jő át a tejcsatornán, azval valahogy másképpen kell utólag feltarisnyálkojzak. :D Amennyire lehet...


 Hegza
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-10 06:22:28
Hát tudjátok meg, valahogy nem akar ez a fórum béfogadni, heába írtam bé keccer es a mondókám. :( ::)


 matkó
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-09 12:26:12
Cseppet se keseregj Muzsikus :) Ha valamit tehecc ennek érdekibe az csak az, hogy elfogadd miröl mán annyit beszélgettünk . A székely nyelvjárás csak a fele a sikernek, a másikfele az székely észjárás, amit viszont csak az anyatejböl lehet megkapni ejsze :) Ez a kettö együtt teszi meg hatását. Az mán rengeteget számít ha bétudod fogadni a lényeget, s föleg ha táplálékként tudod felhasználni. Azt viszont, hogy teljesen azonosulni tudj vele az annyira képtelenség mintha a székely a puszták embereit akarná lemásólni. Mindenki abba a legjobb, amibe teremtetett.
Azé mi megbocsássuk neked a verbális eltolódásokot, mert tudjuk, hogy lélekben izzig-vérig egy vagy közüllünk :-*
Kávé az esment jó erös Hegza, de hogy te mivel szándékozod gyengíteni....az egyelöre a fantáziánk dolga maradt ;)
Kománé neked viszont még egy poharka valami kukujzásdolog es jól elkelne most, hogy könnyebben taszigáld a butorokot. :D


 Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-09 08:51:16
ójó :D Köszönöm a bíztató,vigasztaló szavakat :)
Tudom , ismerem a mondást .
" Nemessé tehet a király de székellyé csak az Isten."
Meg a csiga esetét is ismerem. A túlsó oldalra nem lehet átmenni , oda kell születni ;)

Pediglen a fészbúkon is nagyon jó a "tananyag" ,ilyesmiket tanulok.
A minap írta egy kommentelő:
"Disznyóvágásról jut eszembe, hogy székelyföldön úgy bé prüttyentettek, hogy imá öreg este vót, s még mind a zsírnak valót kockázták. Ott egy öregasszony megsokallotta ezt a tedd ide, s tedd odát, s mondja: Eppe a p***m vagy 70 esztendeje a fődet nezi, de én még elyen disznyóvágást nem láttam!"
Ráadásul a csillagozott részek ki vótak írva amúgy székelyesen :D:D:D

Ami a makacsságot konokságot illeti az Nektek ott nagyon kell ,annak köszönhető hogy ilyen körülmények között is annyi szép hagyomány tovább él.
Amikről mostanában olvastam az sajnos nálunk nincs. Nagyon szép lehetett mikor székely ruhában felvonultak a 18 évesek.
További makacs konok kitartást :D:D:D


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-09 01:09:28
Muzsikus, nagyraértékelem az igyekezetedet, s amint tapasztalom, szorgalmas, tehetséges diák vagy.:) De egy dolgot elmondok, remélem nem sértlek meg, székelynek születni kell. :)S ezt nemcsak a pozitivumokra értem, hanem például a konokságra, makacsságra, s mindenre, ami a székelyt jellemzi. :D Hegza erről szerintem egy egésznapos előadást tudna tartani nekünk, nemde???
Komámasszony köszönöm a biztatást, szerintem annyi energiám van jelen pillanatban, hogy még eccer egy ennyit megbírnék. Na csak még merje valaki keresztezni az utamot, met annak annyi. :D
A kávépótlékot valaki elárulhatná nekem is??? Zuvatolás közbe gondoljatok reám es. :D


 Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-08 12:11:43
Ejha ! A vége nem jól van : Matkó rossz lehet hogy kiürült a ház de nemsokára Ti is útra keltek , addig is esténként zuvatolunk vaj egyet -kettőt.


 Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-08 12:09:53
Köszönöm az erős kávé jól jön a szokásos biciklitúra után.
Hoztam jó sok meleget , itt semmi panasz nem lehet az időre.Vót egy jó ki eső is a napokban most meg merő verőfény minden.
Öröm kimenni mert épp az akác virágzik meg még az orgonaillat is megvan .
Áder Jánosnak mi is örülünk 10 évig volt a képviselőnk és a képviselői munka mellett nagyon színvonalas közönségtalálkozókat szervezett ide nekünk nevezetes emberekkel, akiket jó volt hallgatni," Beszédes esték" címmel.
Járt itt Zenthe Ferenc, Makovecz Imre,Grosits-Buzánszky,Jankovics Marcell ,Csík zenekar, Petrás Mária, hogy csak néhányat említsek.
Közben elment EU képviselőnek/nagyon bántuk/ de most itthon a helye.
Matkó rossz lehaddig is majd esténként zuvatolunk vaj egyet :D :D :D


 matkó
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-08 10:16:23
Itt sajnos didergö nappal tudok csak szolgálni :( Ma reggel 6 fok volt, amit sem ember sem cseresznyevirág nem kedvel most.Lehet nem roppan meg a cseresznye a fogunk között.Minden reggel kemény hóharmat van.
Kománé itt jelenleg a csend totális körülöttem, elmentek a csevegöim.Errefel a hiányérzet pótlásul egy olyan erös kávét szereltem ide, hogy a kalán megáll benne, s míg meghülne szolgáljátok ki magatokat, mind kik fáradtak vagytok, vagy csak eppe kávézó kedvetek van :)
Ha ablakpucolásközbe megszusszansz kománé hát illogassál vaegy kortyot, s közbe vigyázz a melegre s napsütésre, nehogy cserbe haggyon mire hazakerülünk s hóharmatból hidegbe érkezzek, mert meg fagyok ;)


 Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-08 09:59:23
Biztosonn így van , de azétt van Főkolontosunk, hogy mindenre ügyeljen. -;)
Úgyláccik a székely nyelvet nem olyan eccerű megtanolni, hejába jártam ki Nándika mind a tíz osztályát.
Sőt már a fészbúkon is csak azt tanolgatom.
Matkó esti nyelvkurzusait is szorgalmasan hallgatom -:)
De úgyláccik mégse megy -:(


 Hegza
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-08 08:19:16
A "-kettőt" mán nem es kell a mondat végibe, abba már hogy "vaj egyet" az es benne van. :D Nem jól mondom-e? :D
Az idő itt kifejezetten kellemes most napközben. A kávét ha erőss akkor kell egy kicsit hígítsam, de nem tejvel...


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-07 07:36:55
Az esőt egy hete harangozzák, de sehun semmi. Szombatra is mind esőt mondtak, hálistennek nem lett belőle semmi, irtó jó volt az önkormányzati majális Homoródfürdőn.
Komámasszony a fiataljaidat tetted-e már repülőre??? Hegza, hátha még esszejő utolsó percben a fuvar Székelyhon felé. Neked van ebben szerencséd. :D Pláne, ha Tatarszerelékkel is esszefucc valahol.
Muzsikus, tennap este hallottam, hogy Áder János csornai, ennek rendkívül örültem, ilyen neves szülöttel büszkélkedhettek, nem semmi. :)
A maradék kávét kilöttyintem, holnap reggel hozom a frisset. Áldott, szép estét minden igaz, becsületes Magyar embernek.


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-04 11:40:44
Csíkban továbbra is tart a kánikula, csizmából egyből papucsba kellett lépni. A tennapi kávét elöntöm, nem került aki felhörpintse, hoztam helyette frisset. Mi teljes gőzzel készülünk a holnapi önkormányzati majálisra, Homoródfürdőre, remélem nagyon jó lesz, csak éppe el ne mossa az eső, s ha el mos, asse baj, egy kicsi májusi zápor jót tesz. Komámasszony merre vannak a góbéjaid??? Pünkösdre ki jön Csíkba??? Má azé, hogy készüljünk-e a gyimesbükki temetőbe, mert ott szokunk újabban találkozni. Úgy-e Hegza? :D


 Hegza
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-04 02:45:54
Hát biza jóvóna derécselni a gyimesi temetőben es :D de nemtom lesz-e belőle valami, olyan rosszul állnak itt a dolgok anyagilag. :( Még nem adám fel a lehetőséget egészen, de biztosra sajnos nem ígérkezhetek. ::) Bár mehetnék.
Itt most egész kellemes idő lett, napos, de nem túl meleg, s szellős.


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-04 01:59:53
Jöttem a maradék kávéra, köszönjük komámasszony, reméljük meglesz a derűs hétvége. Jó társasággal csak jó lehet, eshet, s még vénasszonyok es potyoghatnak az égből, az se érdekel :) Kicsi komámasszonyomot erőst várom má haza, amíg a meszelés szárad, egyet derécseljünk.


 matkó
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-04 01:49:38
Na ugye megmontam ??? Hát ennyit a svédmelegröl :( Jelenleg három évszak kevereg ebbe a 3000 km hosszúságú országban. Északon hófuvás, középen tavasz s délen nyár. A baj az, hogy heába hogy szerencsésebb felibe lakunk, mert azé a - fokok s a hó idees elnyujtsa a hatását. Ma mán magamra szedtem a kurtit esment :(
A góbéjaink a naggyát ledarálták kománé, még ejsze vagy két fellépés van s osztán indulnak. De nemsokára kövessük, ha Jómárja megsegít :)
A kávé még langyos, s ott hagyom a melegen, háha sorrakerül ma még.
Derült szép hétvégit minden szívnek s léleknek! :)


 matkó
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-03 11:54:32
Hálistennek itt is mán künt az udvaron illogassuk a reggeli kávét. Nyárias az idöjárás csakhogy azért nem mernék annyira biztos lenni a nyárba mint te kománé. Annyit megtanultam, hogy annyi biztos, hogy semmi sem maradandó.Annyi meglepetést mán mutatott az idöjárás mindenhol, hogy bármire fellehetünk készülve bármikor. De míg süt a nap addig övendünk neki, majd sonyoroghatunk ha eltünik, erröl viszont szó sem lehet-legalábbis ma :)


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-03 03:14:32
Jajj, komámasszony, én nem is bízok má nagyon semmibe és senkibe (tisztelet a kivétel), amit látok még azt es jól megnézem, mert az is lehet hazugság.:) Nálunk mind esőt mondtak, de attól még hétágra süt a nap. A vén vackorfa is megemberelte magát és kivirágzott. A délutáni kávét kiteszem a napra, tutti melegen kapjátok.


 Hegza
válasz - adatok - e-mail - 2012-05-03 02:16:01
Isten éltessen mindenkit, s adjon szép napokot es! :) Elnézést, hogy soká távol voltam, de a 4 napos hét végén szüleimnél jártam a nyaralóikba, s arrafelé nincs internet. egyébként meg annyi sok bajom van komputterügyileg es, meg bolhákkal-elefántokkal :D s a nyavalya tudja mimindenvel. Készülünk egy fellépésre is, kell gyakorolni feszt, s az átok féccbukk es annyi időt el tud venni, pedig oda es ritkán járok... ki érti ezt ::)
Itt mindenesetre nyári kánikula van, évszázados meleg rekordok dőlnek napmintnap, mégpedig nem is kicsi tized fokokkal, hanem 2-3 fokkal rögtön...
Az igaz, hogy a nyaralóba kellemes vót, de hát eléggé elrettentő, hogy még csak áprilist írtak. Na hogy ebből mi sül ki?
???


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-04-30 11:22:39
Boldogan jelentem, megérkezett a nyár Csíkba. Most má jövögethet Szervác, Pongrác s Zsófi vagy bárki más, mert most már meg se hess egyet se :D Vége a szürke hétköznapoknak.
A 18 éves bál fáradalmait kipihenve jöttem dógozni, s aztán nyomás piknikelni. Ahogy veszem észre a társaság nagy része már kiült valahová a ződbe. Azért hagyok egy bögre kávét, háha estére esszeverődünk egy kis majálisi hangulatra. Nálunk még szokás a május-ág állítás, éjszakai zenélés, sőt zenés ébresztő. Szóval zajlik az élet ezerrel, hálistennek.


 Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-04-30 08:05:55
Így van mgal kinn vótunk a ződben . A Fertő tavon hajókáztunk a hajdani Magyarország területén,csodálatos időben. :)
Nyakunkon a május , az esztendő legszebb hónapja, a gyöngyvirágos orgonás akác és hársfavirág illatos levegő amúgy is mámorít mi meg még egy ki soproni veressel is belesegítettünk.
Jó majálisozást Nektek:)
A nyárra meg vigyázzunk közösen , el ne vigyék Szervácék.;)


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-04-27 11:34:50
Változott a gyermek fekvése. Kitisztult az ég olyan idő van, mind az édes tej. :D Szervácék, Bonifácék felettünk se mennek el gondtalanul, sőt Orbán még rátesz egy lapáttal. Komámasszony tessék szerelődni, met én is má lelkileg reahangolódtam mindenfélire.:P Ha igyekeztek, ablakpucolni még hazaértek, s osztán én visszasegíteném. :D
A padot csak kirakom a lombsátrát bontogató vackorfa alá, süssön az áldott nap minden errejárót. A kávét bédugom a padalá, igyekezzetek nehogy kihüljön esetleg valami kiváncsi légy belékóstoljon.


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-04-26 09:32:58
Na, itt aztán se tavasz, se pad, se ember, még a kondika es eltűnt, fogadjunk valamelyik zsebrevágta. :D
Az esőből most már elég volt, Muzsikus tudunk küldeni felétek is, a jóból is megárt a sok. Hegza, te merre létezel, nemhogy formádat, még hangodat se hallottuk??? Csak nem vett erőt rajtad a tavaszi fáradtság. Komámasszony, május ötödike erőst buzerálja a fantáziámot, de avval maradok. Legfeljebb júniusba megismételtessük. :D Hagyok a reggeli kávéból, nagy-nagy szeretettel várok Mindenkit! -*


 Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-04-26 09:14:21
Egy percet se késlekedjetek, elő a lökhajtásos járművekkel és máris ideröppenhetnek a fagyoskodók :)
Majd lesek az ablakon kifelé és ha valami hussanást hallok, tárom szélesre, hogy mindenki beférjen. :D:D:D
Való igaz a Szentgyörgy nap nekünk nem is a tavaszt, hanem egyenesen a nyarat hozta.
Bár Szervácék 3-an, meg a barátnéjük a Zsófi még hátra vannak.
Akármi is kitelik tőlük amennyire meg van háborodva az időjárás.
Szép hétvégét mindenkinek. :)


 matkó
válasz - adatok - e-mail - 2012-04-26 05:47:19
Hát biza errefelé is csak olyan Csíki áer járja. Erösen belénk rekedt a tavaszvárás :( Amikor azt hallom, hogy hétvégére 30 fokot jövendölnek Pestre s nálunk a felhök födig érnek....hm..ez hanemegyeb irigység, amit érzek >(
Kománé, még nemkésö, igaz mán nemsok az idö addig, de ha szert teszel egy lökhajtásos seprünyélre még lehet esélyed ;)
u.i.lassan -lassan kezdem keresgélni a böröndököt :) s gyüjteni az eröt.


 Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-04-20 07:03:48
A tavasz most már talán befészkeli magát a helyére, és a pad is visszakerülhet a vackorfa alá.
Húsvét ugyan jócskán elmúlt, de egy válasszal tartozom.
Ételszentelés nálunk is van, szombaton este a feltámadási körmeneten, de ennyi sok embert mint itt Szeredában sehol sem lehetett látni:)

György Attila cikkét betettem a Magyarország fiókba. Szívbéli barátjának Bayer Zsoltnak kíván mielőbbi felépülést. Egy szívműtéten esett át , ennyit lehet tudni.
Sokan támadják , egyszer leírta sorban hogy miket kell elszenvednie , mert le meri írni az igazat. Nagyon sokan szurkolnak hogy rendbe jöjjön, és folytassa tovább...
A januári békemenetnek is egyik fő szervezője volt.
Békességes szép tavaszi napokat mindenkinek.
Itt öntözni kell mert az eső csak a lábát lógatja egy felhőről, de lejjebb nem jön.
Ma egy kis feketerigó pancsolt a kertünkben egy öntözés okozta tócsában. :)


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-04-12 11:08:13
Láccik, hallik az igaz, de tegnap nekem első rugásra nem indult, most már látom mi is az. :) Úgyhogy a beágyazási funkció jól működik. :)
Muzsikus, nálatok nem szokás a húsvét reggeli ételszentelés, bár a falvakon??? A búbostól még bocsánatot kérek ebben a hónapban, mert a tavasz nem akar megérkezni, erre a hétre esőt, jövő hétre hideget jövendőlnek. Hoztam friss kávét, házi tejvel, remélem nem hül ki, amíg ideértek.


 Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-04-11 03:46:13
Semmi baj Hegza. Láccik is hallik is minden egy egyszerű keccintéssel elindult a videó.
Hujza hujza egyfolytában :)
Most én is próbálok egyet, ez bejárta az egész netet.
Megható és szép volt a tenger sok ember, ahogy vártak a sorukra.:)
Székelyruhában is sokan voltak.


 Hegza
válasz - adatok - e-mail - 2012-04-11 03:11:43
Há én nemtom, semmise láccik? Egy videónak kellene jőjön, egy mozsikás a Hagyományok Háza folklor archívumából. Elvileg van ott ilyen beágyazási funkció, s kíváncsi vótam hogy sikerül-e s látjátok-e tük es. ::) Nálam az egyik böngészőbe kicsit lassacskán, de béjön s hujza a csárdást, a másikba csak a helye láccik, de még a lejátszás nem sikerült elinduljon. ::)
Ez a direkt link, Windows Media Playerrel le lehet játszani, VLC-vel hol sikerül hol nem, egyelőre nem jövök reá mitől függ:
mms://fdbs.hagyomanyokhaza.hu/HHwsx/S1317154.wsx


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-04-11 02:46:33
Elfelejtém újságolni, hogy a locsolásról egy esszeállítás felkerül a youtobe-ra is, eccer öntözetlen nem maradtak a szentkirályi lejányok. :D


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-04-11 02:45:09
Kiszerelem én drága barátom, :) legalébb azt mondd meg mit akartál bészerelni???:D


 Hegza
válasz - adatok - e-mail - 2012-04-11 01:33:50


Kipróbálok valamit ideszerelni, Mgal, ha nem sikerül s értelmetlenség lesz, töröld nyúgodtan... ;)


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-04-10 11:47:20
Hegza, mindenesetre nagyra értékeljük az igyekezetedet, az akarat megvót benned. :) Itt nálunk még az ég is gyászolt az ünnepek alatt, immá ejsze lassan tovaszáll minden ború, hideg, hó s megérkeznek a napsugaras, szép tavaszi napok.
Szegény leánykákat sajnáltam a tegnap, mert a Vadrózsás legények nem igazán vették figyelembe az időjárást, idén is kútvízzel, vederrel folyt a locsolás. Matkó köszönöm a meleg kávét, immá lassan ideje lesz élőbe is esszeüljünk. :)


 Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-04-10 11:46:54
Jó napot, kíváncsi vagyok nekem sikerül é belépnem.

Hegza utólagos engedelmeddel én magam is megpróbáltam ide a versedet többször is beszerelni, há nem hagyta magát, mindig kiszökött.
Valamiért haragszik rá ez a masina.
Matkó a kávé friss tejjel jól jön a húsvétban meggyötört gyomroknak.


 matkó
válasz - adatok - e-mail - 2012-04-10 11:25:29
Hát az üres vers, s egy csepp rózsavíz hiánya nem követeli meg a pirostojás kiosztását sem Hegza ;) Azért dicsérendö az ügyekezeted, legalább reapróbáltál :)
Így végén az ünnepeknek, jöhetnek a hétköznapok s mivel a napsütésnek nyoma sincs errefelé, hát meleget körözve oda szállunk ahol napsütést kapni :D Szóljatok ha valahol feleslegbe van.
Báránysült, sonka mán senkit nem érdekel, hálistennek böven volt részünk belöle, de kicsi finom kávé friss tejvel az feszt kelendö, tt hagyom hogy érzödjön az aromája, illata :)


 Hegza
válasz - adatok - e-mail - 2012-04-09 11:19:36
Újabb két próbálkozás hejába, de mán fel kell adjam, met kell induljak. :(


 Hegza
válasz - adatok - e-mail - 2012-04-09 11:15:05
Hát ezt igen... ??? ki érti? ::)


 Hegza
válasz - adatok - e-mail - 2012-04-09 11:14:15
Úgy tűnik nem tudok hezzaszólni, nem fogadta el 3x se a locsolóversikéket... >(
Na ezt vajon?


 Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-04-07 11:08:44
Nálunkfelé is igazi nagypénteki szomorkás idő volt , tegnap egész nap.:(
Pedig a kertünk fái már tavaszi ruhájukban pompáznak, ki talpig fehérben ki rózsaszínben.
Hoztam a csíki tv beszámolóját a gyímesi készülődésről.
Hajjaj, mennyi finom étek.Már a nézése is növeli a kilókat.
Matkó a kokonyával komoly fejtörést okoztál , de rájöttem, mert mostanában sokat forgolódok a csángóknál ott is szokás a kokonyázás, csak kicsit másképp.
Szentkirályon biztos van határkerülés....
Áldott szép ünnepet Minden Padlakónak és Padonkívülinek


 matkó
válasz - adatok - e-mail - 2012-04-06 11:00:45
Igazi Nagyheti csendesség van padunk körül. Én sem csinálok nagy zajt, csak szép ovatosan jöttem, egy pillanatig leülve szívtam a nagypénteki áhitatból egy kicsi erösítöt. Itt az idöjárás is egészen szomorkás, esik az esö, hideg van.
A szenteltetni való lassan elkészül, mert holnap délután szentelik itt nálunk. Ha hiszitek ha nem, de szombaton éjjel a Feltámadási szertartás után legalább annyira jól esik a kokonya, mint husvétnapján reggelre :)
Áldott, szép ünnepet hozzon mindenkinek a Feltámadt Krisztus!


 matkó
válasz - adatok - e-mail - 2012-03-30 10:12:48
Adjon Isten áldott szép napot Mindenkinek. Úgy elmaradtam innét mint a borravaló, alig találok vissza.Azért jó, hogy vagytok, hüségesek kik tartottátok a szikrát a búbosban, föleg ha még mindig szükség van a melegére otthon. Na de reménykedjünk, hogy lassan de bíztosan a tavasz nem hátrál, a hideg pedig szorul hátrafelé.
Hoztam finom teát s hamubasült pogácsát, olyan jó böjtöset :)
Kellemes szépnapot, hétvégét és nagyon szép Virágvasárnapot mindenkinek.


 Hegza
válasz - adatok - e-mail - 2012-03-30 05:30:44Székelyföldi legendárium

Egészséget, békességet, s egy kicsi hasznos szórakozást ezekkel mindenkinek! :)


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-03-30 02:20:59
Muszáj valaki ébren tartsa a ház tüzét, meghúzza, megkongassa a lélekharangot, az elkóboroltakot időnként hazacsalogassa. :) Áldott Virágvasárnapot minden jóérzésű olvasónknak!


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-03-29 10:49:57
Hegza, én is csatlakozom héjzád, mert már diákkoromban foglalkoztam székely szavak gyűjtésével, magyarázatával, emlékszem hosszú téli estéken át nyaggattam nagy szüleimet. A kedvenc téma mellé hoztam friss kávét, ropogós házikenyeret, zsírval. A padtól bocsánatot kérek, mert visszekelle szereljem a búbós mellé. A tavasz éppe megmutatta magát, aztán odébbállt, egy időre. Áldott húsvéti készülődést kívánok!


 Hegza
válasz - adatok - e-mail - 2012-03-26 08:37:44
Jó napot!
Olvasám itt ehelyet a hírekbe nagy érdeklődéssel, hogy "Tánczos Vilmos gyűjti a szavakat (...) a jövőben pedig egy csíkszentkirályi szótár létrehozását tervezi." Hát ez erőst fáin vóna :D mer csak egyedül Matkótól is szinte összeáll itt nekem egy teljes szótár :D s akkor aztán ha még a falu apraja s nagyja es hezzateszi a magáét, há én nemtom mi sül ki. ;) Azonban annyit még tán izenhetek ezúton a tanárúrnak a távolból, hogy sokféle székely szótárt kapni már az interneten Sántha Attiláétól a "zsögödi nyelv kis szakszótáráig" (na persze egy se olyan érdekes nekünk, mint egy leendő szentkirályi) de az még főleg milyen érdekes lenne, ha társulna egy nyelvtan is a témához! Effélével a szakszerű alaposságnak a - legalábbis még likusok számára is fogyasztható - szintjén nemigen találkoztam. Szóval hogy az "irodalmi" magyar nyelvhez képest a sajátos szókincséből milyen sajátos logikával, mondatszerkesztéssel, szórenddel, ragozással, s akár szóalkotással is fogalmazza meg mondanivalóját a székely ember - jelen esetben a szentkirályi emberek. :) Ennek persze nyilván a túlnyomó része szélesebb körben is érvényes, de talán nem minden, s az a csipetnyi fűszer a helyi íz a levesben. Amúgy híve vagyok az ilyen lokális vizsgálódásnak, érdekesebbnek tűnik számomra egy adott falu egységesnek tekinthető nyelvhasználata (pl az említett "zsögödi szakszótár" - ha nem is egy nagyon bőséges anyag), mint egy "általános székely nyelv" ami több eltérő nyelvjárást kénytelen összegyúrni úgy hogy az eredmény egy sehol nem létező szókészlet, vagy nyelvi sajátosságok halmaza, mert ezek egy része csak Gyimesben, más része csak Sóvidéken, a harmadik csak Gyergyóban s a negyedik meg csak Lázárfalván van meg, stb, s a többi helyen nem is hallottak affélét. :D
Na jól van, kedves témámra találtam s nem állhattam meg szó nékül. Akár mi lesz végül, mindenképp érdeklődve várom - egy vevő mán van, ha kiadásra kerül Tánczos Vilmos gyűjtése. ;)


 Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-03-25 08:24:06
Jövök jövök a tejjel még jó vastag fölet is hoztam Hegza. Az olasz kávét a 7 nyelvből nem vizsgáztattam le ,de jól esik a magyar gyomornak, s az a lényeg.-:)
Ránk is fér , mert a tavaszi bágyadtság eluralkodott mindenhol még a ziskolában is.
Olyan lagymatagok vótak a héten a lurkók, hogy majd állva aludtak mint a pacik.-:D
Aztán meg ez a pad is megmakacsolta magát , nem akart beengedni,3-szor is követelte a jelszót, a skype meg új jelszót kért, pedig a bolondos április még ezután jön.-:P
Nem tudom,hogy ez mind a tavasz számlájára irható e de a mandulafa mindenesetre kivirágzott a kertünkben ez biztosan a tavasz jele.
Ez a hétvége rövidre sikeredett a szombati munkanap és a ma éjjel ellopott egy óra miatt .
A 3 zsákos emberre nem lehet panasz jó sok meleget hoztak, az első gólyák is visszajöttek.
Vajon ki mondja meg nekik , hogy mikor kell indulni............


 Hegza
válasz - adatok - e-mail - 2012-03-25 02:48:35
Mindenkin erőt vett itt a tavaszi fáradtság, úgynézem... :) Na de haljátoke, jertek ébredjetek, mert olyan kávét hoztam, olaszt, hogy hét nyelven beszél hanemegyeb. :D Legalábbis valami extrát kell tudjon kicsi híján 20 eurós kilónkénti áron: ::)
caffé KIMBO
Aztán nemtom tart-e még valaki tehenyet Csíkba, mer akkor attól egy kicsi tejszínt elfogadunk, s ha nem, akkor Muzsikust kell elküldjük a benzinbocihoz. ;)
Na az a helyzet, hogy úgy jártam, elmentem a CBA-ba vásárolni, má csak az vót nyitva tennap, mire elindultam, s bár kávét nem akarék venni, de látom, elég komoly akció van véle. Ám azt es látám, hogy arrább cseppet a polcon meg eredeti áron van ugyanaz, 1500Ft/csomag - a negyed kilósból. Na akkor ugyabiza mit számláz a pénztárgép, ha veszek vajegyet? ::) Sebaj, met tudom én hol lehet ellenőrizni, van egy nyilvános kódleolvasó, s odatartám a vonalkódval. Hát tudjátok meg, az pedig egy harmadik árösszeget írt ki a kettő közt a teljes ár, s a remek akciós ár közt. ??? Ez aztán már olyan káosz, hogy egyebet nem vót mit tenni, kellett egy eladót kerítsek, aki igazságot teszen. Mondom neki, hogy 1 termék, 3 féle ár, hogy a sujba van ez? Erőst csodálkozott ezen maga es, sosztán elment, hogy intézkedjék valamit. Tőtt múlt a züdő s eccer jön, hogy na jól van, már az akciós ár van a gépekbe es. Eztán menék fizetni. Azért nem árt az óvatosság, s vigyázkodtam erőst, mit jelez a péndztáros masinája, s jól es tevém, mer biza nem az akciós árat. :D:D Abbahelybe mondom is, álljon meg a nászmenet, mer nem úgy van a! Az előbb ellenőriztük a másik gépnél, s ott a jó ár szerepelt. "Jajbocsánat, jajbocsánat, nem frissített még ez a péndztárgép." :D
Na így esett, hogy megdolgoztam a kávénkért. :D 8) Jertek s kóstoljátok meg, érdemes vót-e? ;)


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-03-19 02:42:44
Muzsikus, köszi a videót. Példaértékű a lengyelek kiállása a magyarok mellett, amit a Nyerges-tetői ünnepségen és éreztem.
Végre-valahára nálunk is bontogatja szárnyait a tavasz, Sándor elhozta a meleget, reméljük József és Benedek is belé dolgozik a télűzésbe.
A március-idusi feltöltődést tetőzte a hétvége olyan barátok társaságában, akikkel hajdanán, a szép diákidőkben együtt voltunk jóban-rosszban. Tudjátok meg, rendkívül jó érzés előszedni és lefújni a port a 24 évvel ezelőtt történtekről, a diákbálokról, a hajdani KISZ gyűlésekről, a diákcsínytevésekről.
A padot megmerészelem kitenni a vackorfa alá, igaz egyelőre napszúrástól nem kell tartani, de egész elviselhető a kinti hőmérséklet. A kávét a búbós padkáján hagyom háha valakit erre fúj a tavaszi szellő. :)
Áldott hétkezdetet mindannyiatoknak!


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-03-16 11:30:13
Március idusa után, érzelmileg feltöltődve üdvözlöm a Padot. Köszönöm a képes beszámolókat, nem mindennapi élmény részt venni ilyen méretű és hangulatú rendezvényen. Minden tiszteletem a gerinces, megnemalkuvó embereké, bárcsak hatványozottan lenne belőlük, mert a gerinctelen, szavahihetetlen, gyáva, kétszínű ember egyre több. Matkó, felétek, volt-e valamilyen ünnepély??? Az este én is követtem a budapesti ünnepséget, felemelő érzés a tévé képernyőjén keresztül is. Hegza, te voltál-e kinn a Kossuth téren??? Itt hagyom a déli kávét, s istállnék egy szelet Hegza féle, pesti házi kenyeret. ;)


 Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-03-16 04:22:43
Jövök folytatni a beszámolót. Fotókat én küldtem Matkónak és mgalnak, amiket mi magunk készítettünk ott a helyszínen.
Jó volt ott lenni.
Baráti kellemes légkörben ünnepelni.
A sok zászló lobogás és himnuszunk éneklése kb. negyedmillió torokból fantasztikusan szép....
Mellettem egy lengyel nő állt és a himnuszunk alatt jó magasra emelte a lengyel zászlót.
Hát....elcsuklott a hangom...
Ezt most találtam a You Tube-on.
Érdemes megnézni lengyel barátainkat. Hegza
válasz - adatok - e-mail - 2012-03-16 02:32:34
Adjon Isten jó napot mindenkinek! Jövék kávézni. Hogyha nem baj, hogy a kenyér idestova 3-4 napja sült, akkor használjátok, tiszta szívesen kínálom. :)
Én vótam a téren, de nem fényképeztem. Gondoltam van mán annyi ember aki megteszi. :D Csak még én nemtom hol van képes beszámoló, de hát eccer csak előkerülnek. ;)
A Kossuth térről azt mondhatom, hogy nagyon jó hangulatú barátságos, mosolygós ünneplés vót, bizakodó hangulat, én egy dühös embert nem láttam vagy efféle. Rengeteget tapsoltak az emberek, a szónokoknak es, de a lengyel-litván-erdélyi vendégeknek tán még többet es. gondolom 2-3 ezer embernél nem lehettek többen, de mégis elég soknak tűnt, ejsze met mind központi helyen a tér közepén lehettek, sok - főképp lengyel - lobogóval. Ez is erőst jó érzés vót, mert bár előre tudja a zember, hogy majd nyilván bérelt "import tüntetőkről" meg efféléről fog hazudozni a "liberrált" :D sajtó, de valójában szinte olyan érzés vót a bevonulásuk, mint mikor a tünde csapat megérkezett a Helm szurdokba :D:D:D ha emlékeztek a Gyűrűk ura regény/film 2. részére. Nem a számuk számított igazán, hanem hogy nem vagyunk egyedül a világon magunkra hagyottan Mordor fekete homályától körülvéve. Jó, persze sok támogató cikket olvastunk mán az interneten, újságokban, de más élő emberekkel találkozni, akik mellettünk állnak a vészterhes időkben, nem csak a létüket hírül adó írott szavakkal.
Amúgy valahol - még előző nap - olvastam olyan "pártfüggetlen" véleményt is, hogy ne jöjjenek se lengyelek se franciák se az egyik se a másik politikai oldalt támogatni, mert ez a mi ügyünk, semmi közik hezza. Hát ezzel kapcsolatban eltekintve attól az "apróságtól" ami nyilván elkerülte a történelmi ismereteit azoknak akiknek ez a véleménye, hogy a lengyelek vérüket adták értünk, a szabadságharcunkban is részt vettek, tehát minden okuk s joguk megvan itt lenni a márc.15.-i megemlékezéseken, de ezen kívül milyen közönséges otrombaság is utat mutatni azoknak akik vendégségbe jönnek hezzánk, hogy velünk ünnepeljenek, kifejezzék barátságukot, szolidaritásukot. Ezek pl még aligha jártak Székelyföldön...
Akinek nem kellene beleütni a zórikot, azok mind a másik oldalon állnak, a semmihez sem értő brüsszeli aktatologatók, s "jogvédők", akik suhutt sincsenek, valahol csöndbe kushadnak amikor tényleges emberi, közösségi jogok sérülnek, s egymást lábát taposva tülekednek-hangoskodnak itt amikor rajtunk élősködő idegen pénzügyi érdekek kerülnek veszélybe a mi hazánkban. >( A francia importtüntetőknek (ők tényleg azok) azonban ténylegesen nincs itt keresnivalójuk, a lengyelekkel szemben a franciáktól már a kuruc időktől kezdve mikor kaptunk bármit is cserbenhagyáson, áruláson, "békeszerződésen" kívül? Most sem egyébért jöttek: nem vendégségbe, velünk ünnepelni, hanem ellenünk agitálni, tüntetni, beleköpködni a mi ünnepünkbe, amihez valóban semmi közük. Apropo, mikor nagy nehezen sikerült hazafelé menet lejutnom a metróállomásra, ott egy anyukától hallám a nagy tömeggel szembesülvén, hogy "Jaj te jó ég, jól belekeveredtünk a sok tüntető közé." Hát egészen meglepődtem, addig eszembe sem jutott volna "tüntetést" emlegetni, egyáltalán nem olyan hangulat volt, mint az elején mondám. Kellett volna szólni neki, hogy "bocsánat, itt sehol egy tüntető, csak ünneplők vannak." Ám abba a tolongásba, még ha elég hamar kapcsolok a meglepettség helyett, akkor sem lett volna mód szóvá tenni. (Ők ilyen meglepetten a beérkező szerelvényről szálltak le, amitől még duplán nagy lett a népsűrűség :D) Amúgy nem hiszem, hogy rosszindulat lett vóna az anyuka szavaiban, csak nem számított rá, hogy ilyen tömeg lesz a leszálló állomásikon, s épp a Kossuth térről hasonló esetben alighanem nekem is a "tüntetés" szó jutott volna eszembe a 2006-os eseményekre tekintettel.


 matkó
válasz - adatok - e-mail - 2012-03-13 12:24:20
Még ihatóan kellemes a kávé melege s hátmég a búbosé :) merthát a hömérséklet itt + 8 fok, de azért az még odébb van, hogy kapirgálni lehetne kint, hacsak nem a cserepekbe élö paradicsompalántokkal ;)
Kicsit megszorúlt a tél a edencében, megkéne bíztatni valamivel, hátha odébb állna....mondom odébb, ne idébb :D
Hegza lehet a melegtöl ájuldozik, még napszúrást is kaphat, ahogy a tv-ben jövendölik. A hétvégére + 20 fokot emlegetnek Magyarhonban, szinte azt hinné az ember, hogy a tél nem kapott vizumot semerre, így a határon túllépni nem mer :( Legalább a Tavasz kéne lépjen akkor :)
Viszont Muzsikust tényleg sehol nem látni mostanába sehol, itt hagyva a versikéjét valamerre meghúzódott. Ejsze nincs gond vele sem.
A tüzre még vetek egyet, a kávét es megpótoltam s jöhet a következö váltás :)


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-03-13 09:50:49
Szép jó napot adjon Isten! Hát tudjátok-e én mind olvasom a márciusi tavaszköszöntő versikéket, de egyáltalán nem akar mozdulni a tél nálunk, az éccaka is minusz 17 fok volt. Na, de eccer ez is elmúlik, s aztán jöhet a reményekkel teli meleg tavasz és nyár. A nagy influenza járvány még nem ütött ki nálunk, egyelőre a bacik is hibernálnak. :)
Főkolontos barátunk hova a csudába tűnt, csak nem ütötték le a bacik??? Tudjátok-e annyi minden történt az elmúlt hétvégén a nagyvilágba, nehéz követni. Legszomorúbb, hogy kigyulladt Krasznahorka vára, hálistennek a kár nem annyira jelentős, mint ahogy a tűz nagyságából gondolták. Felvidéki barátom utolsó tudósítása szerint tegnap beomlott a Rákóczi (gyűlésterem mennyezete), a műkincseket folyamatosan csomagolják és elszállítják Rozsnyóra.
Kedves Padosok!:D A kondikát nem is merem emlegetni, majd pünkösdkor, majd elészedem, s egy csendes este bépótoljuk az elmúlt napokot. :)
Komámasszonyt se merem kiábálni erőst, eddig kinn teszen-veszen a veteményesbe. Itthagyom a friss, forró kávét, vetek vagy két fát a búbosba, s szeretettel várlak megszusszani a napi teendők közepette.


 Hegza
válasz - adatok - e-mail - 2012-03-13 02:18:50
No itt van a váltás ehelyt! A kávé ugyan hamar meghül a csíki télbe, de semmi baj, met hamar megmikrózzuk a bubosba hanemegyeb. :D
Most a napokban különben napszúrást nemigen lehet kapni itt, a züdő inkább olyan szeszélyes áprilisi, hol a szikrázó napsütéstől a monitort se látom a szobába, bé kell sötétítsek, aztán pár percre rá már mintha leszakadni készülne az ég olyan sötét viharfellegek tornyosulnak. Jelenleg is ilyesféle borús az ég, de azért 18 fok van künn s nem ess.
Tényleg le vótam verve a lábomról pár napra, de azért nem vót erőst komoly baj. Egyet bicikliztem öcsémékhez s vissza amolyan felemás időben, amikor igen fel kell őtöjzködni a hideghez, ámde úgy meg izzad az ember - főleg biciklin. Ámde ejsze nem es avót a baj, mer biciklizni máskor is szoktam, a Csángó bálra is úgy mentem februárban mikor -10 körül járhatott itt mifelénk éccaka. (A posztóharisnya s alá még egy gagya igen jól védett, hogy a s...gem bé ne faggyon. :D) Na de most talán inkább a kicsikölykek a lúdasok a dologban öcsémnél, mert mikor hezzuk menyek, majd minden télen hozok aztán haza ilyen ajándékot, ami ágyba tartson vaj 2-3 napra. :D Ők az iskolába, oviba feszt felszerelkeznek effélékkel... ::)
Muzsikusról biztos értesülésem, hogy a féccbukkon kapott valami csángós témát s társasságot s feszt ott lebzsel mostanság. :) Apropo, még a csiki télről es láttam egy fotót Orsinál, ahol olyan pelyhekbe hullott a hó, hogy szinte egyebet se látni a képen...
Tennap (éccaka) esment süttem kenyeret - azaz mán bőven ma vót, mire elkészült - s ha azt hittem legutóbb, hogy annál jobban nem is sikerülhet, hát ebbe csalódnom kellett... ;) 5dkg híján 2kg lett a mostani, amibe kicsi rozsliszt es került a tésztába a pityóka mellé. Egy probléma mutatkozott csak, hogy mikor meg lett dagasztva, akkor látom, hogy lenmag is került bele valahogy, pedig nem is emlékszem hogy tettem vóna (ejsze nincs es itthon...) Hát addig csudálkojzom, míg kiderült, hogy a rozslisztbe kicsi bogarak vótak, s azokot gyúrtam bele :D:D:D Úgylehet az adja az aromát... ;) :D Na de komolyra fordítva, aztán több mint fél órán át kótogtattam utánuk, addig gyúrmáztam még, s kiszereltem remélhetőleg mind a zegész regementet. :) Ennek úgyhiszem még előnye lett, hogy a tészta is annyira meg lett gyúrva, mint még soha... :D A kisült kenyér olyan szép síma lett küjjelről, hogy egész elképesztett.
Na de emiatt csúszott erőst késő estére a sütés. Ja, s még élesztőből alig valami maradt az előző kenyér után, s a küsseje annak es meg vót száradva, barnulva, ezért azt is leszedtem még arról a kicsiről. Osztán így majdnem csak kovászval tovább es kellett keleszteni, hogy eléggé megszaporodjék.
Persze a kóstoló csak mára maradt...


 Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-03-03 07:51:00
Nosza rajta !!!
Köszöntsük márciust Kányádi Sándorral.

Tavaszodik, virág nyílik:
hóvirág és ibolya.
Mondd utánam ezt a verset
Pista, Andris, Ilona.

"Tavaszodik, virág nyílik:
hóvirág és ibolya
Összeszedtem mit csak leltem
ebbe a kis csokorba.

Tavaszodik, a hegyekről
patakokba fut a hó,
Soká éljen Édesanyám,
s még száz évig Nagyanyó!

Matkó csuda szépeket írsz a jövendő tavaszról, meg itt valóban olyan szép idő volt egész na,, hogy az embernek kedve lenne cigánykereket hányni, havat hánytunk eleget. :D
Friss tavaszi szellő élesztgeti a kerteket. Nálunk már a pluszok bőven legyőzték a mínuszokat. Tegnap és ma 17 18 fokig is eljutottunk.
. Ha Sándor József és Benedek beváltják a hozzájuk fűzött reményeket és még ennél is melegebb lesz akkor akár a strandra is kimehetünk hamarosan .....;)

Nem tudom Fókolontosunk hol kolontál, remélem nem győzték le az influenza bacik.
Nálunk elég sok gyerek beteg az iskolában.
Márpedig hess csúnya bacik ->(
Itt a tavasz Matkó is megmondta :)


 matkó
válasz - adatok - e-mail - 2012-03-02 11:32:29
A kutyafáját....itt a szép március(hol - milyen) s senki nem köszönti itt :( Hát furcsa-e hogy marcisornak havat hoz diszítésnek :D Nálunk pl. elég jó zöldet kevert a skálából, de a hömérö kicsit lefagyott :( Erösen mán nem tud veteszkedni télapó, mert az ablak alatt kinyílt két hóvirág, innen mán visszaút nincs - még ösvény sincs ;)
A napok erösen gyorsan rohannak, perceken belöl mehetünk piszkálgatni a kertbe s ha minden mag kidugja a fejét a földböl, hát lehet elészerelni a böröndököt s kezdeni csomagólni :) ...na nem magot, sem termést :D
Tudnivaló, hogy a böjt után husvét, következik, azután pünkösd. Ha Isten tervei megegyeznek a miénkkel, hát újból ott kéne lenni, hol a tavaj es s azelött es. Hegza, te ehhez mit tódassz? S Muzsikus, ejsze nekedes ideje lenne hogy teljesüljön a régi álmod. Annyi sok hely van ott még a nyeregbe, s a Szüzanya ölében :)
Ejsze csak nem telik bé a jövendölésed kománé, hogy szépen síléceken csúszkáljunk bé a keresztaljval ???


 mgal
válasz - adatok - e-mail - 2012-02-22 09:02:39
Hegza, minap hallottam, a szökő nap miatt idén, hammazószerda csütörtökre esik. :D
Az elemeim feltöltéséről gondoskodott, Matkó azon gondolkoztam nem-e kellett volna komámmal felkapaszkodjak Pesten a wizzérre, jól meg lettünk volna kettecskén. :D
Muzsikus irigyellek a meleg időért, mi ilyesmiről tova április végén számolhatunk be.
A kászoni futuckó mellé itthagyom a délelőtti kávét, tejvel.


 matkó
válasz - adatok - e-mail - 2012-02-21 11:45:00
Nahát akkor ezes megvót :)De azért ma még lehet egy lapáttal reavetni, étel-ital s mulatság is beléfér még Húshagyó kedden :)..söt, ezt ki es szokták használni. A képek maguk helyett mesélnek, köszönet értük kománé.Amint lássuk ezuttal sem szomorkodtatok...kivéve Illés síratóján :D
A tavasz még várat magára felénk is, hó s szél váltogassák egymást, de elöbb-utóbb megadja magát, mert a paradicsompalántocskáim siettetik ;)
Ha erre jártok kóstóljatok a meleg pánkóból s egy kortyocska eröset se tagadjatok meg melleje :)


 Muzsikus
válasz - adatok - e-mail - 2012-02-21 04:36:04
Jó napot!
Szépet fényeset.
Itt kitört a tavasz, a minap már valami madárdal félit is hallottam.
Minden hó eltakarodott.Még egy árva felhő sincs az égen
A zember kiment a kertbe fákat metszeni.
Kormi kitelepítve a rendes helyire.
Korábban jön a pitymallat.

Ezek együttesen mind azt jelentik, hogy ideje van a téltemetésnek, amit nálunk is megtesznek de csak az iskolás gyerekek.

Jó hogy ez világra szóló mulaccság Nálatok.
Mgal hamar kapaszkodj fel egy akkutöltőre ;), az elemeidre vigyázni kell :)
Küldöm arra a jó időt!!! Hegza
válasz - adatok - e-mail - 2012-02-21 04:13:14
A nap itt es olyan erős hogy bé kell sötétítsem a szobát, mer hanemegyeb nem látok a monitoron semmit se. :D
Muzsikus ejsze biciklizik ilyen üdőbe.
Mgal, ott a sófalvi videón a menet közepe felé (4:55 körül) nemtom nem téged látunk-e a szőttes ruhába? Ebbe a videóminőségben nem tudom biztosan megállapítani...
Na akkor egyet köszöntsük egymást a futuckós háziszőttessel a nyomdából. :D:D:D

Pénteken lesz "szökőnap" tudjátok-e? Aztán meg ne szökjetek! :D;)


 matkó
válasz - adatok - e-mail - 2012-02-21 03:21:53
Hallode kománé- a kászoni, ami direkt a nyomdából való, az még a BIKÁT is leüti :D.
Az elemeidet nehogy hagyd kiürülni egészen, arra még rengeteg szüksége van a környezetednek, még azoknakes, akik ezt még esetleg nem fedezték fel ;)A wizzair hetente vagy 4-5 ször is indul ejsze :D

Oldalak:    1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82   83   84   85   86   87   88   89   90   91   92   93   94   95   96   97   98   99   100   101   102   103   104   105   106   107   108   109   110   111   112   113   114   115   116   117   118   119   120   121   122   123   124   125   126   127   128   129   130   131   132   133   134   135   136   137   138   139   140   141   142   143   144   145   146   147   148   149   150   151   152   153    Elöző    Következő


Az itt olvasható hozzászólásokért nem vállalunk felelősséget. Ha úgy gondolja, hogy egy hozzászólás méltatlan, kérjük irjon a office@csikszentkiraly.ro cimre.


Created by DirectWEB in 2004 (c).